Basker

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För invånarna i Baskien, se Baskien och baskiska
En traditionell basker.
Österrikisk militärbasker.

Basker (även bask eller baskermössa) är en mjuk, rundkullig mössa utan skärm, ofta av filt. Ordet "basker" kommer ursprungligen från Baskien i norra Spanien. En mössa av denna typ benämns dock inte basker utan "txapel" (på baskiska) eller "boina" (på spanska/katalanska/portugisiska) i de aktuella regionerna.

Under slutet av 1920-talet blev baskern ett populärt sportplagg.[1] I Finland använder man i militära sammanhang termen barett för det som man i Sverige kallar basker.

Militära baskrar[redigera | redigera wikitext]

Baskermössan har använts av många militära enheter och av polisstyrkor i olika länder. I vissa länder förknippas den med elittrupper. Ett är Gröna Baskrarna i USA.

Den moderna traditionen med militär baskeranvändning började hos de franska alpjägarna som använde sig av lokalbefolkningens stora baskrar som huvudbonad. Det var och är stora baskrar som kunde dras ned över öronen vid kyla. De första brittiska stridsvagnsförbanden började använda sig av svarta baskrar för att de var bekväma huvudbonader när pansarsoldaten skulle krypa in och ut i trånga utrymmen. Baskern fick därigenom status av kännetecken för elitförband. Från pansartrupperna spred sig baskern sen till fallskärmsjägarna, då i vinröd färg. Från att ha varit en persedel som betecknade en elit används baskern idag som allmän huvudbonad i många länders arméer. Nu är det i stället baskerfärgen som får markera förbandens status.[2] I USA har baskern sedan 2001 varit huvudbonad för alla arméförband i fältuniform, men 2011 beslutade den amerikanska arméledningen att för armén i allmänhet skall baskern ersättas av fältmössor med skärm. Orsaken var soldaternas missnöje med att baskern var opraktisk i fält.[3]

Israel[redigera | redigera wikitext]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Basker används i Sverige inom Försvarsmakten från och med 2003 av hela armén, amfibiekåren och helikopterflottiljen. Arméns jägarskola, K 4 och pansartrupperna fick sina baskrar i m/60-systemet. K 3 började använda baskern under slutet av 1970-talet och 1986 började alla kavalleriförband att använda basker. Färgerna skiftar i nio olika nyanser. Exempelvis är arméns mörkblå, hemvärnet brun, Fallskärmsjägarskolans vinröda från 1952, första förband med basker i dåvarande Krigsmakten, pansartruppernas svart och amfibie- och jägarförband och skolfunktioner grön.[4] Hemvärnet behöver dock inte, till skillnad mot de andra förbanden (inklusive försvarets musikkårer), göra något baskerprov.[källa behövs]

Baskerfärger i Försvarsmakten[redigera | redigera wikitext]

Baskerfärg Förband
Mörkblå Generalsperson, artillerister A9, personal vid organisationsenhet som inte har annan färg angiven utom marinens sjöförband (flottan)
Svart Livgardet/infanteri, I 19/Norrbottens pansarbataljon, P 4, P 7 och Markstridsskolan (MSS)
Mörkgrön Livgardet/kavalleriet, K 3, I 19/AJB, Lapplands jägargrupp, Flygbasjägare och Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum (FMUndSäkC)
Commandogrön Amf 1 (inklusive Kustjägare, färgan användes från början endast av Kustjägarna)
Vinröd Fallskärmsjägarkompaniet
Brun Hemvärnet
Röd Livgardet/Försvarsmusiken
Blå FN Personal i FN-tjänst
Gul EU monitorer
Mellanblå Försvarsmaktens Helikopterflottilj
Olivgrön Försvarsmaktens specialförband och specialförbandsledningen
Källa [5]

Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Schweiz[redigera | redigera wikitext]

Baskerfärger i schweiziska armén[redigera | redigera wikitext]

Baskerfärg Truppslag och tjänstegrenar
Svart Pansartrupperna, ingenjörstrupperna, räddningstrupperna, ledningstrupperna, CBRN-skyddstrupperna, militära underrättelsetjänsten, generalstabstjänsten, militära rättegångsväsendet, arméns själavårdspersonal, beredskapstjänsten, territorialtjänsten.
Mörkgrön Infanteriet
Röd Artilleriet
Mörkblå Flygvapnet
Mellanblå Sjukvårdstrupperna, Röda Korset
Mörkröd Logistiktrupperna
Grått Militärpolisen
Blå FN Fredsinsatser
Källa [6]

Österrike[redigera | redigera wikitext]

Baskerfärger i Bundesheer[redigera | redigera wikitext]

Baskerfärg Förband
Svart 3. pansargrenadjärbrigaden
4. pansargrenadjärbrigaden
Mörkgrön 7. jägarbrigaden (med undantag av jägarbataljon 25)
Territorialorganisationen
Försvarets skolor
Vinröd Jägarbataljon 25
Röd Gardesbataljonen
Mörkröd Militärpolisen
Rostbrun Ledningsbataljon 1 och 2 samt Ledningsskolan
Grå Skyddsskolan
Mörkblå Underhållsskolan och underhållstjänsten
Blå FN Personal i FN-tjänst
Gröngul Idrottscentrum
Olivgrön Jaktkommando (specialförband)
Källa [7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000
  2. ^ U.S. Military Beret History (http://usmilitary.about.com/cs/generalinfo/a/berethistory.htm) 2011-07-19.
  3. ^ National Public Radio: "Army Shelves Beret As Official Headgear Of Combat Uniform" (http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2011/06/14/137176124/army-shelves-beret-as-official-headgear-of-combat-uniform) 2011+7-19.
  4. ^ Adéll, Synnöve (2005). Petersson, Ulf. red. ”Tuff kamp för basker”. Insats & Försvar (Försvarsmakten) (1): sid. 53. 1652-3571. 
  5. ^ UNIFORMSBESTÄMMELSER 2009 v 1.3 KAPITEL 8 AV 8 TJÄNSTETECKEN 2011-07-19.
  6. ^ Abzeichen der Schweizer Armee 2012-09-26.
  7. ^ Barettfarben 2012-03-03.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]