Bengtsons Ost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bengtsons Ost påbörjade sin verksamhet som ostbutik 1951 och företagets första butik öppnade på Klostergatan 9 i Lund. Grundarna till företaget var Inga och Thure Bengtson. Sedan starten i Lund har företaget expanderat, med flera butiker i Skåneregionen. De fick ett eget mejeri i Danmark som främst tillverkade vitmögelostar. Företaget fick även en central för bitning och packning i Lund.

1985 ändrades ägarstrukturen då Ture sålde större delen av företaget till en annan familj, som tog över hela verksamheten. Butiken i Lund fortsatte dock att drivas och efter Tures död tog barnbarnet Fredrik över butiken i Lund under namnet Bengtsons Ost,[förtydliga] fram tills 2018 då Bengtsons Ost centralt tog beslutet att upphäva Fredriks licens och rätten att få heta Bengtsons Ost, till följd av ekonomiska svårigheter.[förtydliga] 2020 gick Fredriks butik i Lund i konkurs men Fredriks syster köpte in sig och driver numera butiken vidare med namnet "Ostabengtson". Idag[när?] är Bengtsons Ost en franchisekedja med fyra butiker främst i Skåne.

Produktion & koncept[redigera | redigera wikitext]

Bengtsons Ost har cirka 250 ostsorter i sortimentet och utöver ost säljs delikatesser som chark, choklad och te. De egenlagrar svenska klassiska hårdostar såsom Herrgård, Präst och Grevéost i upp till 3 år. Företaget har inte längre något mejeri, utan importerar det mesta själva. Skinkor och olivolja tar de in från Spanien. Ostar och andra delikatesser kommer från olika platser i världen, men främst Europa. Butiken har både servering och försäljning..[1]

Företagsinfo[redigera | redigera wikitext]

Familjen Taninger driver många olika bolag med kopplingar till Bengtsons Ost.[förtydliga]

Det första bolaget Bengtsons Ost Aktiebolag bildades år 1984.[förtydliga]

1988 bildades Osthuset i Helsingborg Aktiebolag som sedan blev moderbolag för koncernen. Osthuset Gourmeter AB registrerades 2012 som dotterbolag till Osthuset i Helsingborg och har sedan 2014 haft en nettoomsättning om ca 5 miljoner.

2015 registrerades även bolaget Osthuset Syd AB med Ludvig Taninger som VD. Bolaget har sedan 2016 haft en omsättning om ca 3 miljoner[2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bengtsons Ost”. Centersyd. http://www.centersyd.se/butiker/bengtsons-ost/. Läst 14 mars 2019. 
  2. ^ ”allabolag.se - Företagsinformation om alla Sveriges bolag”. www.allabolag.se. https://www.allabolag.se/. Läst 14 mars 2019. 
  3. ^ ”Vår historia – Ostabengtson Ostbutik och Steugnsbageri på Stora Gråbrödersgatan 4 i Lund”. http://bengtssonsost.se/historia/. Läst 14 mars 2019.