Bengtsons Ost

Från Wikipedia

Bengtsons Ost är en ostbutik som påbörjade sin verksamhet år 1951 och företagets första butik öppnade på Klostergatan 9 i Lund.

Grundarna till företaget var Inga och Thure Bengtson. Sedan starten i Lund har företaget expanderat, med flera butiker i Skåneregionen. De öppnade ett eget mejeri i Danmark som främst tillverkade vitmögelostar. Företaget öppnade vidare central för bitning och packning i Lund.

1985 ändrades ägarstrukturen då Ture Bengtson sålde större delen av företaget till en annan familj. Butiken i Lund fortsatte dock att drivas och efter Tures död tog hans barnbarn Fredrik över butiken i Lund, åter under namnet Bengtsons Ost. 2020 gick Fredriks butik i Lund i konkurs men Fredriks syster köpte in sig och driver numera butiken vidare med namnet "Ostabengtson". I november 2020 är Bengtsons Ost en franchisekedja med fyra butiker främst i Skåne.

Produktion & koncept[redigera | redigera wikitext]

Bengtsons Ost har cirka 250 ostsorter i sortimentet och utöver ost säljs delikatesser som chark, choklad och te. De egenlagrar svenska klassiska hårdostar såsom Herrgård, Präst och Grevéost i upp till 3 år. Företaget har inte längre något mejeri, utan importerar det mesta själva. Skinkor och olivolja tar de in från Spanien. Ostar och andra delikatesser kommer från olika platser i världen, men främst Europa. Butiken har både servering och försäljning..[1]

Osthuset i Helsingborg Aktiebolag är blev moderbolag för koncernen. Osthuset Gourmeter AB registrerades 2012 som dotterbolag till Osthuset i Helsingborg och har sedan 2014 haft en nettoomsättning om ca 5 miljoner.

2015 registrerades även bolaget Osthuset Syd AB. Bolaget har sedan 2016 haft en omsättning om ca 3 miljoner[2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]