Prästost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prästost i paketering och på fat.

Prästost är en grynpipig hårdost av komjölk, nära släkt med Svecia och med 45–50 % fett i torrsubstansen. Ursprungligen brukade den tillverkas av tiondemjölksmåländska prästgårdar, varvid man till ystmjölken tillsatte äldre, syrad ostmassa.

Prästost finns ofta i mellan- och vällagrad variant med en något starkare smak.

Svensk Mjölk äger varumärket Präst, inregistrerat 2001, vilket betyder att mejerier anslutna till organisationen ofta väljer att sälja sin prästost med varumärket Präst.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ordet prästost förekommer första gången i Dagligt allehanda som Smålands- eller så kallad prästost.[1] På den tiden skulle bönderna betala ett så kallat tionde, en årlig kyrkskatt till prästen. I Småland som var ett av landets huvudområden för mjölk- och ostproduktion kunde osten tjäna som betalningsmedel för tiondet. Vanliga ostar gjordes på skummjölken men till prästen ville man ge det finaste man hade och därför gjordes den osten på oskummat mjölk. Man kallade osten prästost och man kunde till och med ha i lite grädde.

Dessa ostar var dock inte alls några grynpipiga ostar som dagens prästost. Först 1786 tillverkades de första grynpipiga ostarna efter schweizisk förebild på Marsvinsholm i Skåne och omkring 1820 började den nya osttillverkningstekniken sprida sig till Västergötland.[1]

I mitten av 1800-talet satte mejeriverksamheten igång på riktigt i Sverige och hemystningstraditionerna övergick i modernare former.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Fil, fläsk och falukorv - Svenska mattraditioner genom tiderna, Jan-Öjvind Swahn s. 74-76