Prästost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Präst i paketering och på fat.

Prästost är en svensk grynpipig hårdost av komjölk, nära släkt med Svecia och med 45–50 % fett i torrsubstansen. Ursprungligen brukade den tillverkas av tiondemjölksmåländska prästgårdar, varvid man till ystmjölken tillsatte äldre, syrad ostmassa.

Prästost finns ofta i mellan- och vällagrad variant med en något starkare smak.

Prästost saluförs under varumärket Präst som inregistrerades 2001 och ägs av företaget Svenska Ostklassiker AB,[1] ett dotterbolag till Svensk Mjölk.[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ordet prästost förekommer första gången i Dagligt allehanda som Smålands- eller så kallad prästost.[3] På den tiden skulle bönderna betala ett så kallat tionde, en årlig kyrkskatt till prästen. I Småland som var ett av landets huvudområden för mjölk- och ostproduktion kunde osten tjäna som betalningsmedel för tiondet. Vanliga ostar gjordes på skummjölken men till prästen ville man ge det finaste man hade och därför gjordes den osten på oskummat mjölk. Man kallade osten prästost och man kunde till och med ha i lite grädde.

Dessa ostar var dock inte alls några grynpipiga ostar som dagens prästost. Först 1786 tillverkades de första grynpipiga ostarna efter schweizisk förebild på Marsvinsholm i Skåne och omkring 1820 började den nya osttillverkningstekniken sprida sig till Västergötland.[3]

I mitten av 1800-talet satte mejeriverksamheten igång på riktigt i Sverige och hemystningstraditionerna övergick i modernare former.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svenska Ostklassiker”. https://www.svenskaostklassiker.se/kontakt/. Läst 14 oktober 2020. 
  2. ^ ”Bolagsfakta - Svenska Ostklassiker AB”. https://www.bolagsfakta.se/5560695651-Svenska_ostklassiker_AB. Läst 14 oktober 2020. 
  3. ^ [a b] Fil, fläsk och falukorv - Svenska mattraditioner genom tiderna, Jan-Öjvind Swahn s. 74-76