Benjamin Buttons otroliga liv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Benjamin Buttons otroliga liv
(The Curious Case of Benjamin Button)
Regissör David Fincher
Producent Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Ray Stark
Manus Eric Roth
Synopsis Eric Roth
Robin Swicord
Skådespelare Brad Pitt
Cate Blanchett
Originalmusik Alexandre Desplat
Fotograf Claudio Miranda
Klippning Kirk Baxter
Angus Wall
Produktionsbolag Kennedy/Marshall Company
Warner Bros.
Distribution Paramount Pictures
Warner Bros.
Premiär 25 december 2008
Speltid 165 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Budget $150 miljoner
Intäkter $333 932 083
IMDb SFDb

Benjamin Buttons otroliga liv (originaltitel: The Curious Case of Benjamin Button) är en amerikansk film från 2008 i regi av David Fincher med bland andra Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond och Taraji P. Henson i rollerna. Filmen bygger på en novell av F. Scott Fitzgerald och handlar om Benjamin Button som åldras baklänges. Filmen nominerades till tretton priser vid Oscarsgalan 2009 och vann tre stycken.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Benjamin Button föds den 11 november 1918, samma dag första världskriget tar slut. Hans mor dör i barnsäng och hans far, en fabriksägare, lämnar honom på trappan till ett ålderdomshem. Benjamin liknar ett spädbarn till sinnet och till storleken, men hans kropp lider av en gammal människas åkommor som benskörhet och svaga ögon. Han växer upp i en rullstol men lär sig så småningom att gå och blir med åren allt mer vital.

Under sin uppväxt lär han känna Daisy, ett barnbarn till en av de boende på ålderdomshemmet och han träffar även på sin far, som dock inte avslöjar deras relation. Vid sjutton års ålder lämnar Benjamin sin adoptivmor Queenie (Henson), ålderdoms- och tillika barndomshemmet och går till sjöss, till synes som en gammal man.

Under en vistelse i Ryssland inleder han en affär med Elizabeth Abott (Swinton), en gift, engelsk kvinna, som fascinerar Benjamin med sina intressanta livshistorier. Relationen får ett abrupt slut i och med Pearl Harbor och USA:s involvering i andra världskriget. Benjamin går återigen till sjöss, nu på uppdrag av den US-amerikanska marinen. Vid andra världskrigets slut återvänder han till sin familj och återser nu också Daisy som vuxen kvinna (Blanchett), till vilken han skickat vykort under sina år till sjöss. Daisy blir besviken när Benjamin avböjer hennes inviter och återvänder till New York, där hon dansar balett på hög nivå.

Benjamin far till New York för att se ett av Daisys framträdanden och bevittnar att hon nu förälskat sig i en annan man. Han reser därifrån och återser henne först i Paris, dit han reser efter att han fått ett telegram om att Daisy, som rest till Europa, råkat ut för en bilolycka. Förbittrad över sina skador och sin förgänglighet avvisar Daisy dock Benjamin, som nu inte längre ser ut som en gammal man. Hon ber honom att försvinna ur hennes liv, men återvänder till honom i New Orleans där han bor med sin mor på ålderdomshemmet. Av sin biologiska far säkras Benjamin profiten av den knappfabrik som lagt grunden till faderns förmögenhet, och blir på så sätt finansiellt oberoende. Benjamin och Daisy flyttar in i en villa, Daisy öppnar en dansskola och konstaterar att de nu, i fyrtioårsåldern har mötts på mitten. Daisy blir gravid och föder en flicka, vilket får Benjamin att bli orolig, då han vill att barnet skall ha en far som blir äldre och inte yngre med åren. Han lämnar Daisy och deras dotter för att sedan komma tillbaka till dansskolan, nu som en ung man. Daisy har gift om sig med en man som har övertagit rollen som den nu tolvåriga flickans far. Benjamin återfinns efter ytterligare en tid tillbaka på ålderdomshemmet. Han har nu skepnaden av en pojke, men lider av demens och tappar successivt förmågan att kommunicera. Daisy flyttar in på ålderdomshemmet och tar hand om Benjamin tills han, nu som spädbarn, dör.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Brad Pitt   –  Benjamin Button
  Cate Blanchett   –  Daisy Fuller
  Taraji P. Henson   –  Queenie
  Julia Ormond   –  Caroline Fuller
  Jason Flemyng   –  Thomas Button
  Mahershalalhashbaz Ali   –  Tizzy Weathers
  Jared Harris   –  kapten Mike Clark
  Elias Koteas   –  Monsieur Gateau
  Phyllis Somerville   –  farmor Fuller
  Elle Fanning   –  Daisy Fuller, 6
  Chandler Canterbury   –  Benjamin Button, 8
  Josh Stewart   –  Pleasant Curtis
  Tilda Swinton   –  Elizabeth Abbott

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]