Berättelsen om Narnia

Från Wikipedia
För hårdrocksbandet Narnia, se Narnia (musikgrupp)
Berättelsen om Narnia
Narnias flagga, med lejonet Aslan avbildad.
Narnias flagga, med lejonet Aslan avbildad.
FörfattareC.S. Lewis
OriginaltitelThe Chronicles of Narnia
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien
GenreFantasy, barnlitteratur
Förlag för förstautgåvanBonnier Carlsen
Utgivningsår19501956
HuvudpersonerAslan, Syskonen Pevensie, Eustace Scrubb, Jill Pole, Poly och Digory Kirke

Berättelsen om Narnia är en serie om sju barnböcker, alltså en heptalogi, skapad av författaren C.S. Lewis som kretsar kring den fiktiva världen Narnia. Böckerna är skrivna i en annan ordning än kronologin i berättelserna. Exempelvis skrevs Min morbror trollkarlen, som utspelar sig först, näst sist för att binda ihop handlingen i serien. Narnia är egentligen ett av länderna i en värld. Det finns flera alternativa världar, men dessa andra världar ingår inte i handlingen annat än till en del i Min morbror trollkarlen. Vita Häxan, som av sina trogna kallas Kejsarinnan Jadis, i boken Häxan och lejonet kommer ursprungligen från en av de många parallella världarna, Charn, som beskrivs i boken Min morbror trollkarlen.

Handling

Böckerna handlar om ett antal utvalda barns äventyr när de av misstag eller nyfikenhet råkar hamna i landet Narnia, och om kampen mellan gott och ont. Den återkommande karaktären är lejonet Aslan, som likt en snabb skapargud tillverkar Narnia på något dygn genom att sjunga fram det. Ondskan, finns i många olika sorters skepnader i de olika böckerna, ibland i form av en häxa, i många fall är det närliggande länder och korrupta ledare, och i ett fall är det den rena ondskan som sprider sig ut över Narnia.

En karta över det fiktiva landet Narnia.

Böcker i Narnia-serien

Notera att listan nedan är sorterad efter i vilken ordning böckerna skrevs, men tabellen kan sorteras om i alfabetisk ordning eller i den ordning som handlingen utspelar sig.
Namn Skriven år Ordning i handlingen
Häxan och lejonet 1950 2
Caspian, prins av Narnia 1951 4
Kung Caspian och skeppet Gryningen 1952 5
Silvertronen 1953 6
Hästen och hans pojke 1954 3
Min morbror trollkarlen 1955 1
Den sista striden 1956 7

Filmatiseringar

Premiären av Berättelsen om Narnia: Prins Caspian

Flera av böckerna har filmatiserats i olika versioner. Häxan och lejonet gjordes först för TV 1967 och 1979 kom ytterligare en version.

Mellan 1988 och 1990 filmades Narnia: Häxan och lejonet, Prins Caspian och skeppet Gryningen samt Silvertronen för BBC.

Huvudartikel: Berättelsen om Narnia (filmserie)

2005 producerade Walt Disney Pictures och Walden Media en bioversion av Häxan och lejonet, kallad Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet, med William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes och Georgie Henley i huvudrollerna som Peter, Susan, Edmund och Lucy. 2008 kom uppföljaren Berättelsen om Narnia: Prins Caspian. 2010 hade den tredje filmen premiär Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen, producerad av 20th Century Fox och Walden Media. Men i Kung Caspian och skeppet Gryningen, kan ni inte hitta Susan eller Peter eftersom i föregående film sade Aslan att de inte hade något kvar att lära sig av Narnia.

Silvertronen är nästa del som kommer att bli filmatiserad.[1] David Magee kommer skriva manuset.[2]

Hästen och hans pojke har aldrig filmats och det finns inga planer på en filmatisering på grund av att man inte vill stöta sig med potentiella tittare. Anledningen är att det sydliga riket Calormen, vars invånare skildras tämligen negativt av Lewis, med sina kroksablar och sin kultur är ganska likt det Osmanska riket eller någon fiktiv muslimsk stormakt.

Övrigt

Narnia är det latinska namnet för staden Narni i Umbrien i Italien, har det antagits att Lewis inspirerats till namnet därifrån. Aslan är i verkligheten ett turkiskt mansförnamn som betyder "lejon".

Se även

Referenser

Externa länkar