Umbrien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Umbrien
Umbria
Region i Italien
Flag of Umbria.svg
Flagga
Regione-Umbria-Stemma.svg
Vapen
Provinser Perugia, Terni
Höjdläge 493 m ö.h.
Huvudort Perugia
Area 8 456 km²
Folkmängd 887 767 (2017-03-31)[1]
Befolkningstäthet 105 invånare/km²
Regionspresident Donatella Tesei (2019–)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
ISTAT-kod 10
Geonames 3165048
Karta över Italien med Umbrien Umbria markerat
Karta över Italien med Umbrien
Umbria markerat
Provinser
Provinser
Webbplats: www.regione.umbria.it

Umbrien (italienska: Umbria) är en region i mellersta Italien med en yta på 8 456 km². Regionen hade cirka 888 000 invånare (2017).[1] Huvudort är Perugia. Umbrien höjer sig i öster mot Apenninerna och genomflyts av övre Tibern. Det mjukt böljande landskapet är berömt för sin skönhet.

Provinser och städer[redigera | redigera wikitext]

Umbrien är indelat i två provinser: Perugia, med 63 kommuner (comuni) och Terni med 29 kommuner. Några större städer är:

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Umbrien saknar kust och är därmed den enda inlandsregionen på Apenninska halvön. Italiens fjärde största sjö Lago Trasimeno finns i regionen. Slättlandskap saknas men Umbrien är aningen mindre bergigt (29%) än grannlandskapet Marche (31%) mot vilket Apenninerna utgör en naturlig gränsvall. De högsta bergen i landskapet har en höjd av ungefär 1 500 meter. Landskapet består i övrigt av ofta skogbeväxta kullar. Av floder kan nämnas Tibern som rinner genom landskapet på sin väg mot Rom. I regionens sydligaste del, nära staden Terni finns det konstgjorda vattenfallet Cascata delle Marmore.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Regionen Umbrien har fått sitt namn från det italiska folk, umbrer, som bodde där. En del av det fornitaliska landskapet Umbrien innehades av etruskerna, till dess romarna 310-308 f. Kr. i samband med Etruriens erövrande underlade sig och ganska snart romaniserade det. I en författning indelades Italien i provinser och Umbrien och Etrurien sammanslogs till en provins (Tuscia et Umbria) under en corrector och sedan 370 under en consularis. Under den senare kejsartiden var landet av vikt i militäriskt hänseende, som genomgångsland för goterna. Landets invånare, umbrer, hade stark benägenhet för partikularism, varför städerna med områden blev nästan självständiga samhällen. Dessa var för övrigt i allmänhet små. Genom landet gick Via flaminia, från Rom till Ariminum (nuvarande Rimini). Boskapsskötsel och fruktträdsodling var huvudnäringarna.

Regionens namn kommer av umbrer-folket. De talade umbriska, som är besläktat med latin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Umbria, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]