Umbrien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Umbria
Region
Flag of Umbria.svg
Flagga
Regione-Umbria-Stemma.svg
Symbol
Provinser Perugia, Terni
Huvudstad Perugia
Area 8 456,04 km²
Folkmängd 886 239
Befolkningstäthet 105 invånare/km²
Regionspresident Maria Rita Lorenzetti
GeoNames 3165048
Karta över Italien med Umbria markerat
Karta över Italien med Umbria markerat
Webbplats: www.regione.umbria.it

Umbrien, it. Umbria, är en region i mellersta Italien med en yta på 8 456 km². Huvudstad är Perugia. Umbrien höjer sig i öster mot Apenninerna och genomflyts av övre Tibern. Det mjukt böljande landskapet är berömt för sin skönhet.

Umbrien är indelat i två provinser: Perugia, med 63 kommuner (comuni) och Terni med 29 kommuner. Några större städer är:

Historia[redigera | redigera wikitext]

Regionen Umbrien har fått sitt namn från det italiska folk, umbrer, som bodde där. En del av det fornitaliska landskapet Umbrien innehades av etruskerna, till dess romarna 310-308 f. Kr. i samband med Etruriens erövrande underlade sig och ganska snart romaniserade det. I en författning indelades Italien i provinser och Umbrien och Etrurien sammanslogs till en provins (Tuscia et Umbria) under en corrector och sedan 370 under en consularis. Under den senare kejsartiden var landet av vikt i militäriskt hänseende, som genomgångsland för goterna. Landets invånare, umbrer, hade stark benägenhet för partikularism, varför städerna med områden blev nästan självständiga samhällen. Dessa var för övrigt i allmänhet små. Genom landet gick Via flaminia, från Rom till Ariminum (nuvarande Rimini). Boskapsskötsel och fruktträdsodling var huvudnäringarna.

Regionens namn kommer av umbrer-folket. De talade umbriska, som är besläktat med latin.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.