Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Berättelsen om Narnia:
Häxan och lejonet

(The Chronicles of Narnia:
The Lion, the Witch and the Wardrobe
)
GenreÄventyr
RegissörAndrew Adamson
ProducentMark Johnson
ManusC. S. Lewis
Ann Peacock
Andrew Adamson
Christopher Markus
Stephen McFeely
SkådespelareGeorgie Henley
William Moseley
Skandar Keynes
Anna Popplewell
Tilda Swinton
Liam Neeson
OriginalmusikHarry Gregson-Williams
Amy Lee
ProduktionsbolagWalt Disney Pictures
Walden Media
Lamp Post Productions Ltd
Premiär2005
LandStorbritannien, USA, Nya Zeeland
SpråkEngelska
UppföljareBerättelsen om Narnia: Prins Caspian
IMDb SFDb

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet är en brittisk/amerikansk/nyzeeländsk film från 2005 som bygger på C. S. Lewis bok Häxan och lejonet. Filmen belönades med en Oscar för bästa smink vid Oscarsgalan 2006.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Andra världskriget rasar och filmens fyra protagonister, de fyra syskonen Pevensie, Peter, Susan, Edmund och Lucy, flyr från sitt hem i London till sin avlägsna släkting Professor Kirkes storslagna hem på landet. När de leker kurragömma gömmer sig Lucy i en garderob som visar sig vara förtrollad, och hon hamnar i det förtrollade landet Narnia där djur kan tala.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet är regisserad av Andrew Adamson och producerad av Walt Disney Pictures. Filmen bygger på C. S. Lewis bok Häxan och lejonet och ligger ganska nära bokens handling med några mindre förändringar. Filmen öppnar med en bombräd emot London som etablerar en konflikt mellan Peter och Edmund tidigt i filmen, vilken är helt uppfunnet för filmen. I boken beskrivs slutstriden mellan den Vita Häxans armé och Aslans trogna som att den utspelar sig vid ett vadställe, men i filmen så har Aslans trogna förskansat sig i en ravin. Filmen innehåller också två helt nya karaktärer, minotauren Othmin som är general för Vita Häxans armé, och en räv. I boken nämns det vid flera tillfällen att minotaurer tjänar den Vita Häxan, men dessa är endast bakgrundsfigurer. Räven i filmen lägger till en helt ny bihandling, där en räv misstros som en av den Vita Häxans trogna, bara för att han är en räv. I filmen ges också den dvärg som tjänar Vita Häxan ett namn, Ginarrbrik, medan han i boken var namnlös. Filmskaparna valde att ge honom ett namn för att expandera filmernas övergripande mytologi. I boken Caspian, prins av Narnia förekommer en dvärg vid namn Nikabrik. Filmskaparna tänkte att Ginarrbrik skulle vara en anfader till Nikabrik och därför fick ett liknande namn. När sedan Berättelsen om Narnia: Prins Caspian filmatiserades fick Warwick Davis, som gestaltade Nikabrik, bära samma ring som Kiran Shah bar när han spelade Ginarrbrik. På klädskåpet som barnen klättrar in i så täljde man bilder av scener ur Min morbror trollkarlen.

Weta Workshop designade de olika varelserna och vapnen i filmen.

Filmen hade svensk premiär den 21 december 2005. Den belönades med en Oscar för bästa smink.[1]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The 78th Academy Awards (2006) Nominees and Winners” (på engelska). oscars.org. Academy of Motion Picture Arts and Science. http://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2006. Läst 28 oktober 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]