Bigotteri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bigotteri (fr. bigot), är en term som närmast betyder skenhelighet, fromleri, överdriven eller tillgjord andakt. Ordet, som har en pejorativ funktion, har ofta använts inom den konfessionella polemiken, oftast om romerska katoliker. Under upplysningstiden kom det ibland att bli en beteckning på alla kristna, som ville ta sin tro på allvar, bland dem pietisterna.

En förklaring till ordets ursprung är att det kommer från tyskans bei Gott, vid Gud, och att dessa ord skulle ha sagts av Gånge Rolf då han gifte sig med frankernas kungs dotter, och vägrade kyssa kungens fot. En mera trovärdig förklaring framförd av Egon Friedell är att det är vulgärlatin för västgot.[1] Ordet visigothi omvandlades till bigot genom att ett inledande v uttalas som b (jfr modern spanska), och den andra stavelsen blev stum (jfr modern franska). Ordet bigot är först känt som pejorativ om normanderna, använt av fransmännen; detta är flera århundraden efter västgoternas tid. Västgoterna skapade en gemensam och detaljerad lag för sitt land i nuvarande Spanien, Lex visigothorum, och den anses ha en starkt teokratisk ton.[2] Detta kan möjligen förklara ordets betydelse i sitt ursprungliga språk, franskan.

I franska språket syftar bigoterie på hängivenhet till detaljer, till det formella, och att ta saker bokstavligt på ett närmast vidskepligt sätt.[3] När ordet bigot kom till engelskan så var det i betydelsen religiös hycklare, men betydelsen har nu skiftat till att avse någon som är envist hängiven sina (irrationella) åsikter och fördomar, och är intolerant mot dem som inte delar synsättet. Det kan användas mot personer som är fientligt inställda mot människor av annat ursprung, nationalitet, sexuell läggning, och religion.[1] I tyskan är betydelsen densamma som i svenskan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Engelska Wikipedia:Bigotry (engelska)
  2. ^ Engelska Wikipedia: Visigothic Code (engelska)
  3. ^ Franska Wikipedia: Bigoterie (franska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]