Fördom

Från Wikipedia

En fördom är en sakligt ogrundad uppfattning[1], det vill säga ett förutfattat antagande om någon eller något, grundat på tillämpning av en stereotyp uppfattning om en grupp som den, eller det, som är föremål för fördomen anses tillhöra. Vid brist på information om någon eller något kan kunskapsluckor fyllas ut med allmänna stereotyper. En fördom kan exempelvis baseras på sannolikhet och empiri istället för statistik faktakunskap. En fördom kan därför vara antingen korrekt eller felaktig. Fördomar används vid situationer då man behöver bedöma en persons pålitlighet trots brist på information.

Positivt och negativt[redigera | redigera wikitext]

Allmänt brukar ordet och företeelsen fördom uppfattas som negativt[2] och överdrivet generaliserande. Men att en föreställning är en fördom innebär inte att den med säkerhet är osann.

Eftersom stereotyper kan vara positiva eller negativa, kan även de fördomar som de resulterar i vara antingen positiva eller negativa. Vare sig en stereotyp är statistiskt riktig eller ej innebär en fördom ofta en övergeneralisering. Som exempel kan nämnas fördomen att "alla fåglar kan flyga" eller att "alla svenskar är blonda".

Utnyttjande[redigera | redigera wikitext]

Fördomar kan utnyttjas och missbrukas. Genom att spela på allmänna fördomar kan man framstå som förtroendeingivande vilket används inom marknadsföring och reklam, men missbrukas också av bedragare. Många som blivit lurade säger att bedragaren verkade så pålitlig. Röst och tonfall är viktiga faktorer för att framstå som förtroendeingivande, och inom reklam använder man röstskådespelare som kan tala väl och fotomodeller med bra utseende, vilket skapar en fördom om en bra produkt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk ordbok, Fördom, <svenska.se/>, läst 2018-02-25
  2. ^ "fördom". NE.se. Läst 27 oktober 2013.

Källor[redigera | redigera wikitext]