Birger Carlstedt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

John Birger Jarl Carlstedt, född 12 juli 1907 i Helsingfors, Finland, död 3 oktober 1975 i Helsingfors, var en finländsk målare och pionjär inom modern konst. Utmärkande för hans stil är en långt gående förenkling och en mättad färgskala.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Carlstedt bedrev sina studier på 1920-talet vid Finska Konstföreningens ritskola i Helsingfors och vid Centralskolan för konstflit under ledning av Werner Åström. Han studerade också i Paris under 1920– och 30-talen.

Carlstedt hörde redan som student till den relativt lilla grupp som var ständigt öppna för nya influenser och vågade göra nya experiment. Han blev tidigt intresserad av det europeiska avantgardet och påverkad av kubism och surrealism blev hans stil allt mer nonfigurativ.

Med stöd av rika föräldrar kunde han resa i flera länder och besökte under sina resor bland annat Bauhaus- och De Stijl-grupperna för att studera deras bildkonst och arkitektur. År 1929 inredde han sin mors egna restaurang Le Chat Doré i ultramodern stil med konst och utformning i en syntes av funktionalism och konstruktivism.

Åren 1930–32 var en produktiv period för Carlstedt då han målade en serie av expressionistiska, surrealistiska och kubistiska verk och även genomförde en helt abstrakt komposition med cirklar och trianglar. Hans första stora utställning var i Helsingfors konsthall 1932, som dock fick ett ganska svagt mottagande.

Efter andra världskriget intog Carlstedt en ny surrealistisk linje, där några av målningarna hade en mörk och mardrömslik prägel, som kunde ses som en reflexion av det traditionella krigets fasor och av den mentala tomhet som kriget medfört i Europa.

Tillsammans med Sam Vanni blev han pionjär för det nonfigurativa måleriet i Finland. För arbetarmatsalen i Kauttua bruk i Kauttua i Finland utförde han en stor väggmålning i olja 1947–50.

På 1950-talet återvände Carlstedt till Paris och övergick till allt mer traditionella former av abstrakt uttryck, vilket han fortsatte att utveckla under resten av sin karriär. År 1964 tilldelades han Pro Finlandia-medaljen av Urho Kekkonen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Bra Böckers lexikon, 1973


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia