Björn (gaykultur)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Björn-flaggan
Björnar på Pride

Björnrörelsen är en subkultur inom HBT-samhället för homo- och bisexuella män som föredrar vissa ideal som tydligt avgränsar sig från normidealen inom homovärlden. Olika björnföreningar, klubbar och andra sociala plattformar fungerar som mötesplatser. De utseendemässiga idealen betonar maskulinitet och kraftig kroppsbehåring,[1] och det är heller inte negativt att ha en tydlig rondör. Björnföreningar finns i stora delar av västvärlden och har internationella nätverk, som gemensam symbol brukar användas björnflaggan.

En björn är alltså en maskulin homo- eller bisexuell, ofta icke alltför ung,[1] man som uppvisar vissa fysiska drag, vilka ses som särskilt manliga, i synnerhet kraftig kroppsbehåring. Björnar uttrycker ofta en tydlig maskulinitet och undviker ibland att umgås med män som uppvisar femininitet eller fjollighet.

Fysiska kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Kraftig hårbeklädnad på kroppen och i ansiktet är det mest typiska draget. Vissa är överviktiga, men det är vanligen inget krav.

Det råder oenighet inom homovärlden om vem som definieras som björn. Vissa menar att det räcker att själv identifiera sig som björn medan andra anser att vissa fysiska attribut är nödvändiga – såsom kraftig kropps- och ansiktsbehåring – liksom särskild klädsel och uppförande.

Symbol[redigera | redigera wikitext]

Björngruppen representeras av björnflaggan, som har sju horisontella ränder, uppifrån och ner i färgerna brunt, rödbrunt, gult, beige, vitt, grått och svart, samt ett björntassavtryck i svart i övre hörnet mot flaggstången. Inspiration till flaggans grundmönster med sju ränder kommer från den regnbågsflagga som används som symbol för HBT-rörelsen.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Kevin (2012-03-18): "The Beginner’s Guide to Gay Labels". Arkiverad 20 augusti 2014 hämtat från the Wayback Machine. Homorazzi.cok. Läst 17 augusti 2014. (engelska)