Bolmsöleden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

M/S Bolmia

Bolmsöleden är en vägfärjeled som går mellan byn Sunnaryd i Jönköpings län och Bolmsö kyrkby på ön Bolmsö i Kronobergs län. Den trafikeras av den lindragna färjan M/S Bolmia.

Bolmsöleden[redigera | redigera wikitext]

Bolmsöleden ligger nära Ljungby och Gislaved som är kommunhuvudorter. Sunnaryd, varifrån färjan går, ligger i Gislaveds kommun och Bolmsö ligger i Ljungby kommun.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bolmsöleden har anor från 1872 när överfarten räknades som vägskyldighet. Den pråm som då byggdes av Anders-Petter Larsson, Yanäs, roddes med långa åror, men den ersattes redan 1898 av en ny pråm för en kostnad av 64 kronor. Till den som var skyldig att sörja för överfarten utgick ett statsbidrag på 300 kronor till vilket skulle läggas kostnaden för överfarten som till en början var 12 öre per person. Det priset steg sedan raskt och i mitten av 1920-talet kostade det 1 krona per person, men 50 öre om det var fler än en person, 20 öre för cykel 1,50 för hästskjuts och bil. 1927 slet sig färjan i en storm och sjönk på djupt vatten. Den färja som sedan byggdes var Bolmsöledens första motordrivna färja. År 1950 ersattes den av en större färja och 1969 kom Bolmia till leden, som nybygge från Lunde.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]