Bore (isbrytare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flag of Sweden.svg Bore
Isbrytaren Bore, Malmö.jpg
Bore vid Hjälmarekajen i Malmö
Överblick
NamnBore
VarvKockums Mekaniska Verkstad, Malmö
Sjösatt1894
Tagen ur tjänst1968
Allmänna egenskaper
Längd40,54 meter
Bredd8,90 meter
Djupgående5,50 meter
Tekniska data
HuvudmaskinTvåcylindrig kompoundångmaskin
605 hkr, forcerad 650 hkr

Bore är en svensk isbrytare.

S/S Bore är en isbrytare av "Hamburgertyp", en isbrytare med starkt skrov, bred och med runda former. Hon byggdes 1894 av Kockums Mekaniska Verkstad i Malmö för Malmö hamn som isbrytare och som reservfärja vintertid under svåra isvintrar mellan Malmö och Köpenhamn, med passagerarsalonger och med lastrum för post och paket.

Bore var i tjänst till 1968 och var under båda världskrigen rekvirerad av svenska marinen som bestyckad övervakningsbåt i Öresund. Hon är världens äldsta isbrytare med originalångmaskin, respektive -ångpanna. Fartyget är även i övrigt återställt i originalskick, förutom vissa mindre ändringar som radar och GPS efter Transportstyrelsens bestämmelser. Fartyget kan driftsättas efter fyra–fem dygns försiktig uppeldning av ångpannan. Under hennes aktiva tid fanns vid misstanke om kallt väder och is en besättning som kunde hålla ångan uppe dygnet runt vid behov.

Efter att i många år ha haft Västerås som hemmahamn, ligger fartyget åter i Malmö sedan 2012. Hon är förtöjd vid Ångbåtsbron, utanför universitetsbron, bara ett stenkast ifrån det tidigare varvsområde där hon en gång byggdes.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]