Bosöns studentcampus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Studentcampus Bosön, augusti 2021.

Bosöns studentcampus är en grupp av åtta bostadshus med 76 studentlägenheter belägna vid Bosövägen 1–8 på Bosön i Lidingö kommun. Anläggningen byggdes 1998–1999 för elever vid Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum och skulle visa hur boendet i Olympiska byn skulle ha sett ut under Olympiska sommarspelen 2004, som Stockholm ansökte om men inte fick.[1]

Planering[redigera | redigera wikitext]

Tvättstugan "Kompassen".

Bosöanläggningens västra del detaljplanerades 1998 och skulle medge bygget av 80 studentlägenheter för elever på Bosön idrottsfolkhögskola. Innan dess bodde inackorderade elever dels inom Bosön i rum med mycket enkelt standard, dels utanför anläggningen. Ett förslag som låg till grund för detaljplanen hade utarbetats av Brunnberg & Forshed arkitektkontor (genom Kjell Forshed och Björn Dahlström). Ett krav var även att bebyggelsen skulle få en ekologisk prägel.

Området bestod av en skogbevuxen platå med en kulle i mitten. ”Husen ska stå rakt ner i blåbärsriset!” sade arkitekterna när de första skisserna gjordes. Målet var att skona den befintliga vegetationen, husen skulle infogas på ett naturligt sätt i sin miljö. Mellan och kring byggnaderna skulle naturen vara orörd. Byggherre var Riksidrottsförbundet och byggmästare var JM.

Byggnadsbeskrivning[redigera | redigera wikitext]

Brunnberg & Forshed ritade åtta smala, smäckra tvåvåningshus i trä, både i exteriören och i interiören. Fasaderna bruntjärades för att bättre smälta in i skogsmiljön. Husen placerades i solfjäderform runt den lilla kullen i mitten och på den ställdes den gemensamma tvättstugan som orientering lik ”en lykta”. Enligt ”Miljökoncept för byggande av elevcampus på Bosön” användes i första hand miljömärkta material och hanteringen vid bygget var miljöanpassad.

Våningsantalet begränsades till två, ingen källare, ingen vind. Grundläggningen utfördes varsamt och med minimala ingrep i terrängen. Totalt inrymmer anläggningen 76 studentlägenheter fördelade på 60 enkelrum om 26 m² och 16 dubbelrum om 41 m². Övre våningsplanet nås via loftgångar. Varje enhet fick ett eget namn: "Bollen", "Bågen", "Båten", "Hjälmen", "Kubban", "Kulan", "Skidan" och "Värjan". Den gemensam tvättstuga fick heta "Kompassen". Enligt Riksidrottsförbundet var dessa hus prototyper för hur boendet i Olympiska byn skulle ha sett ut under Olympiska sommarspelen 2004, som Stockholm sökte förgäves.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]