Brittiska Rhenarmén

Från Wikipedia
(Omdirigerad från British Army of the Rhine)
Brittiska Rhenarmén
Challenger-stridsvagnar från 2nd Royal Tank Regiment på övningsfältet Bergen-Hohne på Lüneburgheden.
Information
Officiellt namnBritish Army of the Rhine
Datum1919 – 1929
1945 – 1994
LandStorbritannien Storbritannien
FörsvarsgrenBritish Army
TypExpeditionskår
Föregångare21st Army Group
EfterföljareBritish Forces Germany
HögkvarterJHQ Rheindahlen, Mönchengladbach
FörläggningsortDortmund, Sennelager, Menden, Osnabrück, Hameln och Lippstadt
Tjänstetecken
Vapensköld

Brittiska Rhenarmén (engelska: British Army of the Rhine, ofta förkortat BAOR) var i själva verket två militära enheter med samma namn och samma uppgift: ockupation av Tyskland. Den första Rhenarmén sattes upp efter första världskriget för att administrera ockupationen av Rhenlandet. Den andra Rhenarmén bildades efter andra världskriget för att administrera den brittiska ockupationszonen i Tyskland. På grund av hotet om ett förnyat anfall västerut av sovjetiska Röda Armén efter bildandet av NATO övergick uppgiften från administration till militärt försvar.

Första Rhenarmén[redigera | redigera wikitext]

Den första Rhenarmén sattes upp i mars 1919 för att tillsammans med belgiska, franska och amerikanska styrkor ockupera Rhenlandet. Styrkan bestod ursprungligen av tio infanteridivisioner och en kavalleridivision baserade runt Köln. De flesta trupperna hemförlovades efter hand och 1922 omorganiserades Rhenarmén till två brigader om tillsammans 17 bataljoner. Genom Locarnofördraget 1925 upphörde ockupationen av Rhenlandet och Brittiska Rhenarmén upplöstes 1929.

Befälhavare

Andra Rhenarmén[redigera | redigera wikitext]

Den andra Rhenarmén bildades 25 augusti 1945 ur dåvarande 21th Army Group. Till en början var ändamålet huvudsakligen administrativt, men i takt med att en ny civil, tysk administration började ta form övergick Rhenarmén allt mer till att ansvara för det militära försvaret av norra Västtyskland. Från 1952 var chefen för Rhenarmén även chef för NORTHAG, NATOs norra armégrupp där även amerikanska, tyska, nederländska och belgiska trupper ingick. De brittiska trupperna organiserades i I Corps som bestod av fyra divisioner varav minst tre var pansardivisioner. Tidvis ingick även en kanadensisk mekaniserad brigad i brittiska Rhenarmén.

Efter Sovjetunionens fall och kalla krigets slut 1991 upplöstes brittiska Rhenarmén och ersattes av den betydligt mindre organisationen British Forces Germany.

Befälhavare

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, British Army of the Rhine, 21 maj 2016.