Brittiska Kamerun

Från Wikipedia
Brittiska Kamerun
British Cameroons (Engelska)

1922–1961

Flagga

Huvudstad Buea
Språk Engelska
Religion Kristendom (syd)
Islam (nord)
Statsskick Konstitutionell monarki
Bildades 1922


Upphörde 1961


Kameruns historia
  Brittiska Kamerun
  Republiken Kamerun

Brittiska Kamerun (engelska: British Cameroons) var ett brittiskt mandatområde i Västafrika, nu delat mellan Nigeria och Kamerun.

Området för dagens Kamerun gjorde Tyskland anspråk på som ett protektorat under "Kapplöpningen om Afrika" i slutet av 1800-talet. 1884 bildades Tyska Kamerun. Under första världskriget var det ockuperat av brittisk, franska och belgiska trupper och administrerades senare av Storbritannien och Frankrike genom Nationernas Förbund 1922. Den franska mandatet var känd som Cameroun och det brittiskt territoriet administrerades som två områden, Nordkamerun och Sydkamerun. Nordkamerun bestod av två icke-angränsande delar, delat där nigerianska och kamerunska gränsen möttes.

Franska Kamerun blev självständigt i januari 1960 och Nigeria var planerat för självständighet senare samma år, vilket tog upp frågan om vad man skulle göra med den brittiska territoriet. Efter en del diskussioner (som hade pågått sedan 1959), enades man om en folkomröstning som hölls den 11 februari 1961. Det muslimska majoriteten i norra området valde union med Nigeria och södra området röstade att ansluta sig med Kamerun.[1]

Nordkamerun blev en region i Nigeria den 31 maj 1961, medan Sydkamerun blev en del av Kamerun senare samma år den 1 oktober 1961. Under tiden administrerades området som ett brittiskt förvaltarskapsområde (United Kingdom Trust Territory, UKTT).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ D., Nohlen; Krennerich, M. & Thibaut, B. (1999) (på engelska). Elections in Africa: A data handbook. sid. 177. ISBN 0-19-829645-2 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]