Brittiskt korthår

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brittiskt korthår
Britishblue.jpg
En blå hane
Information
Vanliga smeknamn Britt
Ursprungsland Storbritannien Storbritannien
Rasstandarder (externa länkar) SVERAK
Övrigt Raskategori III och
EMS-kod BRI enligt SVERAK.

Brittiskt korthår (förkortat: BKH, engelska: British Shorthair) är en raskatt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Brittiskt korthår har utvecklats ur de korthåriga huskatterna i Storbritannien sedan 1800-talet. När nya kattraser importerades och började blandas med de inhemska katterna bestämde man sig så småningom för att renavla den kattstam som redan fanns. Resultatet blev brittiskt korthår, som dock sedan dess blivit rundare och sattare i kroppen.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Brittiskt korthår har en kraftig kroppsbyggnad och en tät kort päls, som skall ha en sträv känsla vid beröring (s.k. "crisp"). Pälsen skall inte ligga slätt efter kroppen, snarare "stå ut" ifrån kroppen. De äldre hanarna känns igen på de karaktäristiska kindpåsarna. Kroppen är kort och satt, öronen små och ögonen är runda och i de flesta fall bärnstens-/kopparfärgade. Vissa varianter såsom silver & golden är tillåtna att ha gröna ögon. Vita britter får ha blå ögon. Vita & vitfläck får ha oddeye (ett öga blått, ett öga kopparfärgat). Maskade/colourpoint britter skall ha blå ögon, då anlaget för blå ögon följer med maskningen (de kan inte ha annat än blå ögonfärg).

Ögonfärgen brukar i de flesta fallen blekna med åren, även om det finns individer som behåller den längre. Detta är inte bundet till britterna, det är något som sker inom alla raser.

Temperament[redigera | redigera wikitext]

Till sinnet är brittiskt korthår lugn och stillsam och därför en av de populäraste katterna i Sverige. Även om dessa katter ibland också kan vara aktiva och springa och klättra omkring, så ligger de för det mesta hellre bredvid sin ägare i soffan och tar det lugnt. Brittiskt korthår har en stabil karaktär och är väl anpassad för en tillvaro som innekatt.