Brittiskt korthår

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brittiskt korthår
Britishblue.jpg
En blå hane
Information
Vanliga smeknamn Britt
Ursprungsland Storbritannien Storbritannien
Rasstandarder (externa länkar) SVERAK
Övrigt Raskategori III och
EMS-kod BRI enligt SVERAK.

Brittiskt korthår (förkortat: BKH, engelska: British Shorthair) är en raskatt med ursprung från Storbritannien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Brittiskt korthår har utvecklats ur de korthåriga huskatterna i Storbritannien sedan slutet av 1800-talet. När nya kattraser importerades till Storbritannien och blandades med de inhemska katterna bestämde man sig så småningom för att renavla den kattstam som redan fanns. Resultatet blev Brittiskt korthår, då kallad British Blue ("brittisk blå"), som dock sedan dess utvecklats till att ha blivit rundare och sattare i kroppen.

Den brittiska korthårskatten förfäder var generationer av arbetande katter, från urbana musjägare och gatukatter till bondkatter på landsbygden. När man inledde rasaveln med dessa katter fanns detta naturliga urval som grund. Harrison Weir grundade kattuppfödningen i Storbritannien och organiserade den första kattutställningen i Crystal Palace i London, och han födde upp Brittiskt korthår - då kallad british blue - som var den mest populära rasen på dessa tidiga kattutställningar. På den tiden behandlades olika färger nästan som olika raser. Efter denna tidiga popularitet blev Brittiskt korthår på 1900-talet mindre omtyckt i och med andra mer i ögonfallande exotiska raser började etablera sig.

Två världskrig fick en förödande effekt på uppfödningen och på 1950-talet var rasen praktiskt taget utdöd, då raskattsavel av förståerliga skäl sätts åt sidan i krig. Hängivna uppfödare i Storbritannien och Samväldet fick arbeta hårt för att bygga upp stammen igen, och på 1970-talet var rasen åter med i leken. Då började även de ursprungliga British Blue att bli kända & uppskattade i USA. I dag är Brittiskt korthår åter igen bland de främsta kattraserna i sitt hemland Storbritannien. År 2001 petades rasen ner av persern från förstaplatsen och har sedan dess hållit sig kvar där med nästan dubbelt så många registrerade katter som den tredje mest populära rasen. I Sverige är Brittiskt korthår en väletablerad ras med många entusiastiska sällskapsägare & uppfödare.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Brittiskt korthår har en kraftig kroppsbyggnad och en tät kort päls, som skall ha en sträv känsla vid beröring (s.k. "crisp"). Pälsen skall inte ligga slätt efter kroppen, snarare "stå ut" ifrån kroppen. De äldre hanarna känns igen på de karaktäristiska kindpåsarna. Kroppen är kort och satt, öronen små och ögonen är runda och i de flesta fall bärnstens-/kopparfärgade. Vissa varianter såsom silver & golden är tillåtna att ha gröna ögon. Vita britter får ha blå ögon. Vita & vitfläck får ha oddeye (ett öga blått, ett öga kopparfärgat). Maskade/colourpoint britter skall ha blå ögon, då anlaget för blå ögon följer med maskningen (de kan inte ha annat än blå ögonfärg).

Ögonfärgen brukar i de flesta fallen blekna med åren, även om det finns individer som behåller den längre. Detta är inte bundet till britterna, det är något som sker inom alla raser.

Temperament[redigera | redigera wikitext]

Till sinnet är brittiskt korthår lugn och stillsam och därför en av de populäraste katterna i Sverige. Även om dessa katter ibland också kan vara aktiva och springa och klättra omkring, så ligger de för det mesta hellre bredvid sin ägare i soffan och tar det lugnt. Brittiskt korthår har en stabil karaktär och är väl anpassad för en tillvaro som innekatt.