Perser (kattras)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Perser
Persian-black.jpg
Svart perserkatt
Information
Alternativa namn Perserkatt
Ursprungsland Iran Iran
Rasstandarder (externa länkar) SVERAK
Övrigt Raskategori I och
EMS-kod PER enligt SVERAK.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Persern är en av våra äldsta kattraser. Redan på 1600-talet importerade man till Europa långhåriga katter från Iran, som var dåvarande Persien och angränsande områden. Dessa katter blev mycket populära bland välbärgade människor i väst och har under århundradena utvecklats till dagens perserkatt.

Aveln i slutet av 80-talet och början av 90-talet med syfte att förbättra typen resulterade i en del problem med bland annat andning. Persern av idag har dock öppet uttryck med stora klara ögon och en bred nosspegel.[källa behövs]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Perser, eller perserkatt, är en långhårig kattras med anor från både slanka, asiatiska långhårskatter och satta, europeiska korthårskatter. Rasen karakteriseras av sin långa päls och korta, trubbiga, nos. Pälsen kräver regelbunden skötsel och kamning, och perserkatter bör badas och schamponeras någon gång per månad. Kroppsbyggnaden är kompakt med ett runt huvud, små öron och runda ögon.

Temperament[redigera | redigera wikitext]

Perserkatter är i allmänhet lugna och beskedliga, och trivs bra som innekatter. De är ofta mycket fogliga till sättet och har ett jämnt temperament, samtidigt som de är keliga och sällskapliga.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett antal olika varianter av perserkatterna. Här nämns några av de vanligaste: Svart, blå, choklad, creme, lila, röd, vit, tvåfärgad, blå creme, cameo, chinchilla, colourpoint, golden, shaded silver, smoke, tabby, sköldpaddsfärgad, sköldpadd och vit och peke-faced. Alla dessa sorter ser olika ut och har några skillnader vad gäller temperamentet men de tillhör ändå kategorin perserkatter.

Se även[redigera | redigera wikitext]