Bronkit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bronkit
latin: bronchitis
Bild A visar lungorna och bronkerna i kroppen. Bild B är en förstorad, detaljerad bild av friska bronker. Bild C är en förstorad, detaljerad bild av bronker med bronkit. Bronkerna är inflammerade och innehåller mycket mer slem än annars.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 J20-J21, J42
ICD-9 466, 491, 490
DiseasesDB 29135
MedlinePlus 001087
eMedicine article/807035  article/297108
MeSH svensk engelsk

Bronkit är en inflammation som sitter djupt ner i luftrören (bronkerna), och som leder till att stora mängder slem bildas, och måste hostas upp. En vanlig orsak till bronkit är rökning (rökhosta).

Akut bronkit (luftrörskatarr) är ett vanligt sjukdomstillstånd. Den ger hosta och hör vanligen ihop med en förkylning. Vid akut bronkit har luftrören och bronkerna plötsligt blivit inflammerade. Detta orsakas oftast av virus och ibland av bakterier. I sällsynta fall av damm, luftföroreningar med mera.

Kronisk bronkit (luftrörsinflammation) hör till gruppen kroniskt obstruktiva lungsjukdomar. Kriterier för kronisk bronkit är produktiv hosta i minst tre månader under två år följande på varandra. Återkommande luftvägsinfektioner och ökad mängd slem i luftvägarna är typiskt. Vid kronisk bronkit kan också framförallt luftflödet i luftvägarna vara nedsatt. Rökning är starkt kopplat till kronisk bronkit, och rökare uppmanas sluta röka.

Luftvägsinfektioner behandlas vanligen inte med antibiotika då de oftast är orsakade av virus och inte bakterier.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]