Brudnäbb

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flicka som medverkar i en brudnäbb (flower girl) vid ett amerikanskt bröllop.

Brudnäbb är de barn som går före brudparet i kyrkan under vigseln.[1][2]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Tanken med brudnäbben är att barnen ska symbolisera livets väg. Det är därför de går först in och ibland följs av brudtärnor och bröllopsmarskalker innan brudparet tågar in. Ibland har barnen även till uppgift att strö blomblad på brudparets väg. En annan uppgift kan vara att få hålla vigselringen på en kudde eller hålla brudbuketten under vigseln.

Om det finns en brudnäbb vid vigseln består de traditionellt av ett till fyra barn och väljs av brudparet. Oftast är de brudparets syskonbarn eller fadderbarn; enligt modern sed kan det även vara brudparets egna barn. Barnen brukar vara mellan tre och nio år gamla. De barn som agerar brudnäbb är finklädda. Flickorna brukar ha klänning och har ofta blomsterkransar i håret.

Ordet brudnäbb har traditionellt syftat på den grupp av barn som deltar. Ett enskilt barn i brudnäbben är då en deltagare i brudnäbben. På senare år har det blivit vanligare att kalla en enskild deltagare för brudnäbb och hela gruppen för brudnäbbarna. På engelska är motsvarande begrepp flower girl för flickor och page boy för pojkar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "BRUD-NÄBB". SABO. Läst 9 januari 2014.
  2. ^ "brudnäbb". NE.se. Läst 9 januari 2014.