Klänning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Chilenska kvinnor i klänning.
Klänning i modell robe à la française, 1760-tal. Livrustkammaren.
Jean-Auguste-Dominique Ingres porträtt från 1845 av Vicomtesse Othenin d'Haussonville (född Louise-Albertine de Broglie), iförd sidenklänning. Frick Collection, New York

Klänning är ett klädesplagg, som sträcker sig högre upp på kroppen än en kjol. Kjolen går upp till midjan, medan klänningen sitter ovanför bysten. Om kjolen är skild från livet talar man om en tudelad klänning.

En klänning kan antingen ha eller sakna ärmar. En ärmlös klänning för sommarbruk kallas ofta solklänning. Om en ärmlös klänning är avsedd att bäras ovanpå en topp, blus eller skjorta kan den kallas för hängselklänning eller förklädesklänning.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Klänningar i Freja- illustrerad skandinavisk modetidning, 1884.

Ordet "klädning" syftade ursprungligen ospecifikt på ett livplagg, oftast ett plagg som användes utanpå kjorteln och kunde vara såväl ett herr- som damplagg. Småningom försvinner motsvarande plagg i mansklädseln, och klädningen blir ett kvinnligt plagg. Vad som idag benämns klänning hette tidigare livkjortel. Den moderna definitionen av klänning föds på 1500-talet och är då ett tudelat plagg. Först i slutet av 1700-talet dyker den helskurna klänningen upp.

Länge var klänning det enda alternativet för kvinnor i annat än mycket vardagliga sammanhang.

Till klänning bärs vanligen nylonstrumpor eller strumpbyxor. Att bära klänning utan strumpor eller strumpbyxor anses informellt, möjligen med undantag av varma sommardagar. En mellanställning har leggings.

Typer av klänningar[redigera | redigera wikitext]

Dansklänning[redigera | redigera wikitext]

Dansklänning (engelska dance dress) är en knä- eller vadlång klänning med vid kjol.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]