Brun honungsfågel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brun honungsfågel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Brown Honeyeater kobble Aug08.JPG
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljHonungsfåglar
Meliphagidae
SläkteLichmera
ArtBrun honungsfågel
L. indistincta
Vetenskapligt namn
§ Lichmera indistincta
Auktor(Vigors & Horsfield, 1827)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Brun honungsfågel[2] (Lichmera indistincta) är en fågel i familjen honungsfåglar inom ordningen tättingar.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Honungsfåglarna förekommer huvudsakligen i Australien och Nya Guinea och har starkt specialiserad tunga med toppen formad som en borste, en anpassning för att äta nektar. Brun honungsfågel är en liten till medelstor honungsfågel, tolv till 16 centimeter lång. Den är som namnet avslöjar huvudsakligen brunaktig, med olivartad gula områden i stjärten och vingarna och en gul tofs bakom ögat.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Brun honungsfågel är vitt spridd i västra, norra och östra Australien. Den delas in i fyra underarter:[3]

Sedan 2016 behandlar Birdlife International och naturvårdsunionen IUCN indonesisk honungsfågel (Lichmera limbata) som en underart till brun honungsfågel.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Brun honungsfågel förekommer i olika naturtyper, från mangroveskogar till eukalyptusskogar. Den flyttar enligt årstiderna inom sitt lokala område alltefter blomningstiderna för de växter som den lever av. Vanligen letar den föda enskilt, men den kan också söka föda i smågrupper och i blandade flockar med flera arter av honungsfåglar. Födan utgörs av nektar och insekter.

Fågeln lever i samma område år efter år. Redet är skålformat och vävt av gräs och mjuk bark och innehåller två eller tre ägg. Båda föräldrarna deltar i arbetet med att bygga boet och föda upp ungarna. Dess sång klingar starkt, klart och musikaliskt. Många tycker att den sjunger vackrast av honungsfåglarna.

Status[redigera | redigera wikitext]

I vissa områden minskar förekomsten av brun honungsfågel. Det gäller till exempel i Vetebältet i Western Australia. Men som helhet har arten tillräckligt många stora och spridda populationer för att inte bedömas som hotad. IUCN kategoriserar arten som livskraftig, men inkluderar även indonesisk honungsfågel i bedömningen.[1]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2016 Lichmera indistincta Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 2016-12-11.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]