Brun honungsfågel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brun honungsfågel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Brown Honeyeater kobble sep05.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Honungsfåglar
Meliphagidae
Släkte Lichmera
Art Brun honungsfågel
L. indistincta
Vetenskapligt namn
§ Lichmera indistincta
Auktor (Vigors & Horsfield, 1827)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Brun honungsfågel (Lichmera indistincta) är en fågel i familjen honungsfåglar inom ordningen tättingar.[2] IUCN kategoriserar arten som livskraftig.[1]

Honungsfåglarna förekommer huvudsakligen i Australien och Nya Guinea och har starkt specialiserad tunga med toppen formad som en borste. Detta är en anpassning för att äta nektar. Den är medel-liten och brunaktig, med olivartad gula områden i stjärten och vingarna och en gul tofs bakom ögat.

Brun honungsfågel är vitt spridd i västra, norra och östra Australien. Den förekommer i olika naturtyper, från mangroveskogar till eukalyptusskogar. Den flyttar enligt årstiderna inom sitt lokala område alltefter blomningstiderna för de växter som den lever av. Vanligen letar den föda enskilt. Men den kan också söka föda i smågrupper och i blandade flockar med flera arter av honungsfåglar. födan utgörs av nektar och insekter. Den lever i samma område år efter år. Redet är skålformat och vävt av gräs och mjuk bark och innehåller två eller tre ägg. Båda föräldrarna deltar i arbetet med att bygga boet och föda upp ungarna. Dess sång klingar starkt, klart och musikaliskt. Många tycker att den sjunger vackrast av honungsfåglarna.

I vissa områden minskar förekomsten av brun honungsfågel. Det gäller till exempel i Vetebältet i Western Australia. Men som helhet har arten tillräckligt många stora och spridda populationer för att inte bedömas som hotad.

Brun honungsfågel delas in i fyra underarter:[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2011 Lichmera indistincta . Från: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Läst 2012-02-01.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. 2011. The Clements checklist of birds of the world: Version 6.6. Hämtad 2012-02-01 från http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/downloadable-clements-checklist

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]