Brunkronad vireo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brunkronad vireo
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Brown-capped Vireo - South Ecuador S4E8717 (22991156292).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Vireor
Vireonidae
Släkte Vireo
Art Brunkronad vireo
V. leucophrys
Vetenskapligt namn
§ Vireo leucophrys
Auktor Lafresnaye, 1844[1]
Synonymer
Vireo gilvus leucophrys Lafresnaye, 1844
Hitta fler artiklar om fåglar med

Brunkronad vireo (Vireo leucophrys) är en liten sångfågel i släktet vireo. Den förekommer från södra Mexiko och söderut till nordvästra Bolivia. Av vissa auktoriteter behandlas den som en underart till östliga sångvireon (Vireo gilvus).

En adult individ är mellan 12 och 13 centimeter lång och väger runt tolv gram. Överdelen är olivgrön och hjässan är brun. Den har ett brunt tygelstreck som sträcker sig från näbben, och ett vitt ögonbrynsstreck. Ansiktet och strupen är gulvit, och underdelen är gul med några olivgröna inslag på kroppssidorna. Juvenila fåglar är matt bruna på ovansidan med ett svagare ögonbrynsstreck.

Fågelns lockläte är ett skarpt twiist och sången, som påminner om den östliga sångvireons, är ett fylligt kvittrande som på engelska liknas vid meningen "here you see me hear me sing so sweet" (här ser du mig, hör du mig, sjunga så vackert).

Dess habitat är uppe i trädkronor, och i mellersta nivåerna i öppna skogsbiotoper, ofta i dess utkanter, samt andra halvöppna områden på mellan 500 och 2 500 meters höjd.[2][3] Brunkronad vireo lever av fjärilslarver och andra insekter som den fångar i lövverken men den äter även mindre frukter. Den uppträder i födosökande blandflockar. Nästet finns inte beskrivet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Vireo leucophrys Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Hilty, 2003
  3. ^ Strewe & Navarro, 2004

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]