Budapests pendeltåg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
BHÉV – Budapests pendeltåg
Budapest HEV R01.jpg
Lágymányosi station.
Allmänt
PlatsBudapest, UngernUngern
Antal linjer5
Antal hållplatser81
Turtäthet10 minuter
Organisation
TrafikoperatörBKV
Tekniska fakta
Linjelängd176 kilometer
Spårvidd1435 millimeter
ElektrifieradJa
MatningLuftledning
Station Batthyány tér

Budapests pendeltåg (BHÉV Budapesti Helyiérdekű Vasút) är ett pendeltågssystem (HÉV = helyiérdekű vasút = "lokal behov bana") som går i och utanför Budapest. Namnet Helyiérdekű Vasút översätts till Järnvägen för lokala intressen. Järnvägen var från början separata järnvägar i det ungerska järnvägsnätet, men linjerna blev senare del av den statliga järnvägen, förutom tre av linjerna, vilka i dag sköts av BKV, kollektivtrafiksbolaget i Budapest. Idag ingår alla linjer i BKV:s trafik.

Linjerna sammankopplar Csepel (söder), Ráckeve (sydost), Gödöllő (nordöstra) samt Szentendre (norr) med stadens centrum. Linjerna är inte sammankopplade och avgår från olika säckstationer.

Linjer[redigera | redigera wikitext]

Linje Sträcka
Budapest H5 HÉV.svg Batthyány tér Budapest M2 Metro.svg - Szentendre
Budapest H6 HÉV.svg Közvágóhíd - Ráckeve
Budapest H7 HÉV.svg Boráros tér - Csepel
Budapest H8 HÉV.svg Örs vezér tere Budapest M2 Metro.svg - Gödöllő
Budapest H9 HÉV.svg Örs vezér tere Budapest M2 Metro.svg - Csömör

Järnvägen drivs på en normalspårig järnväg (1435 mm) och är elektricifierad med 1 000 V likström. Totalt har järnvägen en spårlängd på 176 kilometer. Företaget BKV sköter järnvägen, och de vanliga BKVbiljetterna är giltiga i Budapestområdet, utanför krävs en extrabiljett. Linjerna går mestadels ovan jord men några stationer ligger under jord till exempel Batthyány tér.

HÉVlinjerna planeras att räknas in i tunnelbanesystemet. Szentendre, Ráckeve och Csepellinjerna planeras att bli sammanslagna och på så vis bilda linje fem i tunnelbanan. Sammanslagningen skulle göra en underjordisk linje mellan Kaszásdűlő och Lágymányosi brostation, och linjen planeras att sträcka sig till Pesterzsébets centrum. Esztergomjärnvägen beräknas också bli inräknad i tunnelbanestationen, en del till Soroksár beräknas också komma.

Nyligen presenterade Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület en plan till att slå ihop linje ett med HÉV från Gödöllő. Budapests kommunstyre höll inte riktigt med om idén, men järnvägslinjen kan ändå komma att byggas efter 2015.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia