Buenaventura Durruti

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Buenaventura Durruti

Buenaventura Durruti Dumange, född 14 juli 1896, död 20 november 1936, var en spansk anarkokommunist och antifascist. Durruti deltog som 14-åring i en strejk vid järnvägen och bildade under repressionsåret 1934 affinitetsgruppen "Los Solidarios". Han hade en egen kolonn som stred emot Franco under Spanska inbördeskriget 1936-1939. Barcelona och Madrid försvarades framgångsrikt, och när fascistkuppen slagits ner där tågade man mot Zaragoza. Durruti-kolonnen blev legendarisk för sina vilda framrusningar mot fiendens barrikader och skyttegravar och för sin militanta framförhållning. Durruti själv var ett föredöme i striderna, liksom vännen Nestor Machno förespråkade han "frivillig självdisciplin" och han var noga med att alla behandlades lika. Någon ministerpost ville han inte veta av, han ville bara vinna striderna. "Vi bär en ny värld här i våra hjärtan, och den världen växer för varje minut" är ett av hans berömda yttranden.[1] Hans hustru Mimi (med vilken han fick dottern Colette) ansåg honom också vara något av en feminist. Han stupade i strider utanför Madrid. En halv miljon sägs ha fyllt gatorna när han fördes till sin begravning.

Citat[redigera | redigera wikitext]

”För oss handlar det om att stoppa fascismen en gång för alla. Ja, och det även utan regeringens medverkan. Ingen regering i världen just nu vill bekämpa fascismen till slutet. När borgarna ser makten slinka dem ur händerna förlitar dom sig i sista hand på fascismen. Spaniens liberala regering kunde ha gjort de fascistiska elementen maktlösa för länge sedan. Istället tvekade och kompromissade man fram och tillbaka. Till och med i detta nu finns det vissa i regeringen som vill använda silkeshandskarna mot fascisterna. Vem vet, kanske man fortfarande kommer att behöva de här rebellstyrkorna för att krossa arbetarrörelsen…

Vi vet vad vi vill. För oss har det ingen betydelse att det finns ett Sovjet någonstans i världen, som för sin egen sinnesfrids skull låtit Tysklands och Kinas arbetare offras av Stalin åt de fascistiska barbarerna. Vi vill ha revolution här i Spanien, nu med detsamma, inte kanske sen någon gång efter nästa europeiska krig. Vi ger Hitler och Mussolini betydligt mer bekymmer med vår revolution än vad hela den ryska Röda Armén gör. Vi vill ge den tyska och italienska arbetarklassen ett exempel på hur man tar itu med fascisterna. Jag förväntar mig inget bistånd åt den frihetliga revolutionen från någon regering i världen. Vi väntar oss ingen hjälp, inte ens från vår egen regering när det kommer till kritan.

Om vi kommer att få leva i ruiner? Vi har alltid lyckats överleva under omöjliga omständigheter. Vi kommer att klara oss ett bra tag. Glöm inte att vi är bra på att bygga upp också. Det är arbetarna som har byggt alla dessa städer och palats i Spanien och i Amerika och överallt. Vi, arbetarklassen, kan bygga nya hus att ersätta de gamla. Och bättre dessutom! Vi är inte det minsta rädda för ruiner. Vi kommer att besitta jorden, det råder det inte den ringaste tvekan om. Borgarklassen må ruinera och förstöra sin värld innan den lämnar historiens arena.

Vi bär en ny värld här i våra hjärtan, och den världen växer för varje minut."[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jacobson, Staffan: Durruti brann som en eld. Arbetaren 28/7 2010.
  2. ^ Buenaventura Durruti i intervju vid fronten med Pierre van Paasen i tidningen Toronto Star, Canada, 28 oktober 1936. Sv. övers. Staffan Jacobson.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Enzensberger, Hans Magnus: Anarkins korta sommar. Buenaventura Durrutis liv och död. Pan/Norstedts, Sthlm 1973.[1]
  • Guillamon, Agustin: The Friends of Durruti Group 1937-39 AK Press 1996 ISBN 1-873176-54-6 [2]
  • Paz, Abel: Durruti in the Spanish Revolution. AK Press 2007. ISBN 978-1-904859-50-5

Film[redigera | redigera wikitext]

  • Buenaventura Durruti, anarquista. 1999. (Spanska.) Med Albert Boadella och Els Joglars.
  • Juegos de Guerra, 2007, (Spanska, engelska undertexter), med Ana Belén, Ariadna Gil och Miguel Bosé.
  • Living Utopia. (Vivir la Utopia) Dokumentär DVD byggd på intervjuer, engelsk text, 1997.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]