Bursa (stad)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Bursa.
Vy över Bursa.
Bursa år 1890.

Bursa (äldre även Brusa, Brussa, Prusa, Prusias, Proussas) är en stad i nordvästra Turkiet, och är belägen omkring 100 kilometer söder om Istanbul vid foten av det 2 500 meter höga berget Uludağ. Den är landets fjärde största stad och är administrativ huvudort för provinsen med samma namn. Bursas storstadskommun administrerar sju distrikt med totalt 2 017 534 invånare i slutet av 2011, varav cirka 1,8 miljoner bodde i själva centralorten.[1]

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Bursa är en viktig knutpunkt belägen i en rik jordbruksbygd; därutöver finns betydande textilindustri, samt även maskin-, bil-, livsmedels- och tobaksindustri. Sedan 2002 betjänas staden av tunnelbanesystemet Bursaray.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bursa grundades år 202 f.Kr. som Prusa av kung Prusias I av Bithynien då denne fått staden Cius med omnejd av kung Filip V av Makedonien som tack för hjälpen i ett krig mot Pergamon. Bursa blev en populär kurort på grund av sina järn- och svavelhaltiga källor och blev en viktig handelsplats då den utgjorde det västra slutmålet för Sidenvägen. Bursa blev under kung Nikomedes IV (död 74 e.Kr.) romersk. Staden var senare huvudort i det bysantinska västra Anatolien. År 1315 inledde Osman I belägring av staden, som föll för osmanerna den 6 april 1326. Bursa var sedan huvudstad i Osmanska riket från 1335 till 1389, då den ersattes av Edirne. Bursa fortsatte dock att vara en viktig stad i riket och hyser flera sultaners gravar samt större moskéer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Türkiye istatistik Kurumu; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Nüfus Sayımı Sonuçları Arkiverad 20 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. Adressbaserat folkbokföringssystem. Läst 29 januari 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Bursa.