Byōsoku go centimetre

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Byōsoku go centimetre
Byōsoku go centimetre

秒速5センチメートル
(eng.: 5 Centimeters Per Second)

Genre Drama, romantik
Film
Regissör Makoto Shinkai
Musik Tenmon
Studio CoMix Wave Inc.
Speltid Cirka 63 minuter
Premiärdatum Japan 3 mars 2007
Sydkorea 21 juni 2007
Taiwan 31 augusti 2007
Anime- och mangaportalen

Byōsoku go centimetre (秒速5センチメートル, Byōsoku go senchimetoru, 'Fem centimeter per sekund'; engelska: 5 Centimeters Per Second?) är en japansk animefilm från 2007 regisserad av Makoto Shinkai. Filmen består av tre delar och sammanlagt en timme lång. Den kretsar kring de två ungdomarna Akari och Takaki, deras relation och hur den påverkas av andra livshändelser.

Handling och rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i Japan under 1990-talet och handlar om ett par unga människors förhållande.

Del 1: Ōkashō[redigera | redigera wikitext]

Akari och Takaki är i tolvårsåldern när de skiljs åt genom Akaris föräldrars beslut att flytta till Tochigi. De skriver brev till varandra för att försöka behålla kontakten och sin relation. Efter ett år av separation ska de träffas igen, men Takaki fastnar i en snöstorm på vägen till Akari.

Del 2: Cosmonaut[redigera | redigera wikitext]

Takaki har flyttat till Tanegashima, där även Kanae lever, en obeslutsam tjej som inte kan bestämma sig för vad hon vill göra av sin framtid, och istället tillbringar hon sin tid med att försöka besegra vågorna genom surfning och från avstånd beundra Takaki djupt. I stadens rymdanläggning, Tanegashima Space Center, förbereds under tiden uppskjutningen av satelliten Elish som ska ta sig bortom solsystemet.

Del 3: Byōsoku 5 centimetre[redigera | redigera wikitext]

Vuxenlivet tär på Takaki, som arbetar hårt som programmerare men är disillusionerad med sitt liv som har förlorat allt som är vackert. Under tiden planerar Akari sitt bröllop med en annan man. När Takaki är på väg över ett järnvägsspår möts han av en kvinna som han känner igen, men när de båda vänder sig om för att se på varandra skärs deras synfält av ett tåg.

Rollfigurer (urval)[redigera | redigera wikitext]

[1]

  • Takaki Tōno (japansk röst: Kenji Mizuhashi)
  • Akari Shinohara (del 1: Yoshimi Kondō; del 3: Ayaka Onōe)
  • Kanae Sumita (Satomi Hanamura)

Produktion och distribution[redigera | redigera wikitext]

Filmens första del visades på japanska Yahoo! för medlemmar av Yahoo! Premium mellan den 16 februari och 19 februari 2007. Den 3 mars hade filmen premiär på biografen Cinema Rise i Shibuya i Tokyo, och den släpptes på DVD den 19 juli. Filmen består av tre delar – Ōkashō (桜花抄), Cosmonaut (コスモナウト) och Byōsoku go senchimētoru (秒速5センチメートル) – och är sammanlagt är en timme lång. Som i Shinkais tidigare verk är musiken i filmen skriven av hans vän Tenmon.

Medarbetare[redigera | redigera wikitext]

Källor: [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "5 Centimeters Per Second (2007)". IMDbPro. Läst 14 februari 2014. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]