Programmerare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Programmerare är ett yrke som innebär att personen ägnar sig åt programmering av någon sorts maskin, numera vanligen en dator, men historiskt kan även sådant som hålkortsdrivna vävstolar sägas vara programmerade. Ada Lovelace anses vara världens första programmerare. Hon var den första som skapade en algoritm avsedd att användas i en dator i oktober 1842.

Andra tidiga programmerare var de sex kvinnor som år 1945 rekryterades av den amerikanska armén sex kvinnor för att i hemlighet arbeta med världens första elektroniska dator Electronic Numerical Integrator And Computer, Eniac. Kvinnorna var matematikerna Jean Bartik, Kay McNulty, Betty Holberton, Marlyn Wescoff, Frances V. Spence och Ruth Teitelbaum och de blev därmed först i världen med att programmera en faktisk dator. Inledningsvis fick de inte se själva maskinen eftersom de inte hade rätt säkerhetsklassificering och beräkningarna gjordes i stället ifrån tryckta kopplingsscheman som beskrev datorn.[1]

Utbildning till programmerare sker på dagens svenska universitet inom ämnen som informatik, datavetenskap och datateknik.

År 2014 var programmerare det vanligaste yrket i Stockholm.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kvinnor knyts till hemligt projekt – blir världens första programmerare”. Internetmuseum. https://www.internetmuseum.se/tidslinjen/kvinnorna-som-programmerar-eniac/. Läst 12 oktober 2020. 
  2. ^ ”Programmerare vanligaste yrket i Stockholm”. Internetmuseum. https://www.internetmuseum.se/tidslinjen/programmerare-vanligaste-yrket-i-stockholm/. Läst 26 maj 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]