Bydalen, Åre kommun

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Bydalsfjällen
Bydalen.jpg
Högsta fallhöjd 420 m
Längsta nedfart 3 500 m
Pister
Green cirkel.svg Antal gröna pister 6
Solid blue.svg Antal blå pister 20
Red rectangle.svg Antal röda pister 24
Black square 45degree angle.svg Antal svarta pister 5
Totalt 55
Summa pistlängd 45 km
Liftar
Släpliftar 17
Stolliftar 0
Berg-, kabin- och gondolbanor 0
Totalt 17
Dromfjället sett från Västfjället.
För andra betydelser, se Bydalen.

Bydalen är en vintersportort i Oviksfjällen, Hallens socken i Åre kommun, Jämtland. Själva dalområdet är beläget mellan Västfjället och Drommassivet. Tillsammans med Höglekardalen och Gräftåvallen bildas turistdestination Bydalsfjällen, som till ytan är Sveriges femte största alpina skidområde, med över 50 nedfarter och 17 liftar (samtliga är släpliftar) samt har Sveriges sjunde högsta liftburna och preparerade fallhöjd på 420 meter. Från Höglekardalen finns ett antal vandringsleder, bland annat leden mot Tossåsens sameby.

De första turisterna hittade till Bydalen i slutet på 1800-talet, med häst och vagn till fäboden vid Dalsjön som fortfarande finns kvar som sommaraktivitet. År 1937 byggdes Bydalens Wärdshus, och på 1930-talet startades Sveriges första skidskola av österrikaren Edmund Birkl vars son driver den ännu idag.[1]

I Bydalen pågår en omfattande utveckling, med främsta fokus på tätorten men också delvis skidområdet där tre nya liftar (varav en fyrstolslift) planeras.[2] Sedan 1998 drivs turistanläggningen av egen vindkraft, med kraftverket (förnyat 2009) placerat på toppen av Västfjället (vid Långravin).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bydalens historia, läst 2013-08-15.
  2. ^ ÖP: "Bydalen växer så det knakar", läst 2013-08-15.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]