Cancan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För modestilen, se Cancan (mode).
Toulouse-Lautrecs affisch för cancanföreställningen Troupe de Mlle Églantine 1890-talet.

Cancan (franskt uttal: /kɑ̃'kɑ̃/) är en parisisk varietédans som var populär från 1830-talet[1] fram till runt sekelskiftet 1900.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Dansen uppstod som en anständig sällskapsdans och kallades även chahut.[1]

Cancan genomgick dock en genomgripande förändring på varietéscenerna i Paris mot slutet av 1800-talet. Där utvecklades den till en ohämmad och vild dans [1]i en kvinnligt preenterad scenunderhållning. De i 2/4-takt dansande kvinnor var klädda i långa kjolar och underkjolar, vilka lyftes med höga bensparkar. Symboliken och ett uppskattat trick relaterade till att sparka av hatten på en man i publiken.

Dansens samtida oanständighet, där underkjolar och ben visades upp tydligt, bidrog till dess popularitet under fin de siècle-eran.

Cancan i medier[redigera | redigera wikitext]

Det musikstycke som framför alla andra förknippas med cancandansen är ett avsnitt ur Orfeus i underjorden av Jacques Offenbach, en tysk kompositör som blev mycket populär i Paris från mitten av 1800-talet. Under 1900-talet dansen även förekommit i baletter av Massine och Tudor.[1] Senare har den kanske främst förekommit i olika varietéer och shower. Den presenteras flitigt i filmen Moulin Rouge!.

Impressionisten Henri de Toulouse-Lautrec bidrog till spridningen av danses karaktär genom sina många målningar av cancan-dansöser på Moulin Rouge.[1]

Kända Cancan-dansare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] cancan i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 7 mars 2017.