Carl Cunningham-Cole

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Carl Cunningham-Cole, född 1942 i Farnham Surrey i England, död i februari 2015, var en brittisk keramiker. Vid nio års ålder vann han en lokal konstnärstävling. Han utbildade sig först vid Torbay Academy of Art och blev antagen vid femton års ålder till Newton Abbot College. Efter att ha bott i Danmark under mitten av 1960-talet och rest runt större delen av Europa tillbringade han tre år i länder som Turkiet, Irak, Pakistan, Indien och Nepal. Han reste längs sidenvägen och besökte Korea, Kina och Japan för att lära sig mer den asiatiska porslinskonsten.

Dead Sea Scrolls (2000) by Carl Cunningham-Cole
Dead Sea Scrolls (2000)

Carl kom till Sverige i början av 1970-talet och bosatte i Algutsboda i Småland. Han arbetade med porslin såväl som sten- och lergods. Välkänd för främst sina glasyrer med influenser från asiatiskt porslin och hans förmåga att hantera stora objekt på drejskivan.

I början av 2000-talet lyckades Carl i en serie bränningar återskapa en speciell form av persikofärgad glasyr som normalt enklusivt förknippas med den Kinesiska Sungperioden (960-1279). Detta var en stor framgång, och hade tagit honom årtionden av efterforskningar att åstadkomma.

Mer välkänd utomlands än i Sverige, hänger hans verk i museisamlingar världen över. Han räknas internationellt till en av de största sentida mästarna inom porslinskonst.

Under 2001 gjorde filmaren Johan Robach en dokumentär över hans liv och arbete (Masterpiece - The Art of Carl Cunningham-Cole). Dokumentären är ett omfattande projekt, som följer konstnären i över ett år, och har sänts ett antal gånger av SVT samt av ett flertal utländska tv-kanaler. Cunningham-Cole är representerad vid Kalmar konstmuseum[1].

Carl Cunningham-Cole avled i februari 2015.[källa behövs]

Jingdhezens

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kalmar konstmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]