Carl David Lundström

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carl David Lundström.

Carl David Lundström, född den 22 april 1809 i Örby prästgård i Västergötland, död den 11 februari 1879 i Göteborg, var en svensk grosshandlare och industriman, verksam i Göteborg.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lundström kom i unga år till Göteborg och undervisades fram till 16 års ålder privat av den senare biskopen i Göteborgs stift, Anders Bruhn. Därefter genomgick han Göteborgs handelsinstitut.

Han etablerade sig som köpman i Göteborg år 1834 och erhöll burskap. År 1845 kom han på tanken att anlägga ett bomullsspinneri och efter att ha intresserat ett par kapitalstarka personer, grundade han 1847 Rosenlunds spinneri i Göteborg tillsammans med Alexander Barclay och firman Röhss & Brusewitz och upprätthöll där disponentbefattningen.

Vid sidan om disponentsysslann hade Lundström en stor mängd kommunala uppdrag, bland annat i stadsfullmäktige, under 20 år ordförande i Göteborgs fabriksförening, ledamot i Chalmerska slöjdskolan och verksam i lokalkommittéerna för världsutställningarna i London och Paris samt industriutställningen i Stockholm. Han var även medlem av direktionen för Göteborgs Museum och hade en mängd kommunala uppdrag i Örgryte socken, där han var bosatt på gården Underås.

Lundström var son till prosten Niclas Lundström och Maria Levgren. Han var dotterson till Lars Levgren, farfar till Hakon Wigert-Lundström och Gunnar Lundström samt mormors farfar till Martin Holmdahl.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Fredberg, Carl Rudolf A:son (1897). Från vår merkantila och industriela verld : porträtter, autografier, biografier och skizzer från Sveriges handel, industri och handtverk  : illustreradt arkiv för affärsmän och allmänheten. 1 Göteborg. Göteborg: Bonnier. sid. 143-144172-174. Libris 1902901 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Wikisource, Carl David Lundström (Svenska industriens män).