Casa Luis Barragán

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Världsarv
Casa Luis Barragán
Vy utifrån gatan
Geografiskt läge
Koordinater19°24′39″N 99°11′32″V / 19.41083°N 99.19222°V / 19.41083; -99.19222
PlatsMexico City
LandMexiko Mexiko
Region*Latinamerika och Karibien
Data
TypKulturarv
Kriterieri, ii
Referens1136
Historik
Världsarv sedan2004  (28:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Casa Luis Barragán, Luis Barragáns hus och studio, är beläget i Tacubaya i Mexico City och var arkitekten Luis Barragáns bostad åren efter andra världskrigets slut. Det uppfördes 1948[1] och är ett tre våningar högt betonghus på totalt 1 161 m² med en trädgård som återspeglar Barragáns stil under denna period. Idag är huset ett museum. Tunnelbanestationen Constituyentes ligger nära. Byggnaden anses vara ett magnum opus i den moderna arkitekturens design.

Museet ägs och förvaltas idag av Jaliscos delstat och Fundación de Arquitectura Tapatía Luis Barragán (Luis Barragáns arkitekturstiftelse).

Arkitekturen[redigera | redigera wikitext]

Huset ligger på Calle General Francisco Ramírez 12/14 i förorten Tacubaya i Mexico City. Fasaden är i stil med den omgivande bebyggelsen; det var mycket viktigt för Barragán att inte ändra en gatas linjer. Entréhallen är relativt liten för att ge en övergång från den yttre världen till interiören, i vilken Barragán användander starka livfulla färger.

En av de viktigaste inslagen i huset är ljuset. Då Barragán alltid skydde användandet av takljus, ges interiören ljus från små lampor som alltid placerats på bord.

Den magnifika trädgården är ett komplicerat pussel av naturliga korridorer och träd (ett av dem är endast dekorativt och inte alls levande).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]