Palenque

Från Wikipedia
För andra betydelser, se Palenque (olika betydelser).
Mayaruiner i Palenque

Palenque är en ruinstad från mayakulturen, som ligger ute i djungelns Zona Arqueológica de Palenque 191 km från dagens San Cristóbal de Las Casas i den mexikanska delstaten Chiapas nära en modern bosättning (Santo Domingo del Palenque).

Ett stycke från Palenque ligger vattenfallen Agua Azul och Misol-Ha och floden Usumacinta. Fyndplatsen är medelstor, mycket mindre än de storslagna Tikal eller Copán, men den innehåller något av det bästa som mayaindianerna producerade i form av arkitektur, skulptur och uthuggna reliefer.

En av byggnaderna - Inskriptionstemplet - är ett gravmonument för härskaren Pacal den Store och innehåller hans sarkofag. Detta tempel är med 600 glyfer den näst längsta av kända maya-inskriptioner[1]. Palenque-ruinerna har varit på Unescos världsarvslista sedan 1987[2].

Pacal den store, huggen i sten, kung med avgörande inflytande på stadens arkitektur och konstnärliga utsmyckning.
En bas-relief i Palenque-museet som avbildar Upakal K'inich, K'inich Ahkal Mo' Naab IIIs son.

Regentlängd[redigera | redigera wikitext]

Stadens kända och möjliga Maya-härskare kan listas med datum för sina regeringstider, varvid noteras två av mayas ytterst fåtaliga kvinnliga regenter:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Andrea Stone, "Palenque: The Tomb of Pacal the Great" i The Story of Archaeology, s. 216-217, 1997, ISBN 1-85799-934-7.
  2. ^ Unesco, Pre-Hispanic City and National Park of Palenque.