Tlacotalpan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Världsarv
Historiska monumentområdet i Tlacotalpan
Staden Tlacotalpan, Veracruz.
Geografiskt läge
Koordinater18°36′30″N 95°39′30″V / 18.60833°N 95.65833°V / 18.60833; -95.65833
PlatsVeracruz
LandMexiko Mexiko
Region*Latinamerika och karibien
Data
TypKulturarv
Kriterierii, iv
Referens862
Historik
Världsarv sedan1998  (22:a mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Staden Tlacotalpan ligger i den östra kustregionen i den Mexikanska delstaten Veracruz. Trots att området varit befolkat sedan för-kolonial tid, grundades dagens samhälle som en hamn vid Río Papaloapan i mitten av 1500-talet. Den är idag huvudort i kommunen med samma namn.

Tlacotalpan fick världsarvsstatus 1998 för dess "urbana layout och arkitekturen i Tlacotalpan representerar en sammansmältning av spanska och karibiska traditioner av exceptionell betydelse och kvalitet... Dess enastående karaktär ligger i dess stadsbild med breda gator, anspråkslösa hus i en översvallande variation av stilar och färger, och många fullvuxna träd i allmänna och privata öppna områden." (Unesco, 1998.)

Namnet "Tlacotalpan" är Nahuatl och betyder "platsen mellan floderna", liknande "Mesopotamien".

Candlemas celebration[redigera | redigera wikitext]

Candlemas i denna stad är en betydelse festhögtid. Festivalen inleds 31 januari kl 15 och varar i 8 dagar, fram till 9 februari, dag som natt. Folk klär sig i traditionella klädedräkter och traditionell mat såsom arroz a la tumbada (ris kokat i fiskbuljong), pescado a la veracruzana (fisk, med tomater, oliver, chili och lök), white gorditas (ett sött bröd, i storlek som en engelsk muffin, longaniza (en typ av korv), enchilada, naranjas rellenas (fyllda apelsiner), och dulce de leche (liknande karameller). “Virgen de la Candelaria” (jungfrun i Candlemas) tas ut på gatorna i samhället för att välsigna fiskandet och folket. Längst fram i processionen står den romersk-katolska ärkebiskopen i Veracruz, tillsammans med andra viktiga präster i regionen. Orkestern från sjökrigsskolan i närliggande Antón Lizardo spelar och fyrverkerier skjuts nattetid[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Boites, Jaime (28 november 2008). ”Celebración de la Candelaria en Tlacotalpan”. México Desconocido "372": ss. 10–12. http://www.mexicodesconocido.com.mx/interior/index.php?p=nota&idNota=8264. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]