Casares

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vy över Casares
Huset där Blas Infante föddes.

Casares är en by och kommun i provinsen Malaga i Andalusien i Spanien.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Kommunen har 4 051 invånare (2005) på en yta av 160 km². Kommunen gränsar i öster till Estepona, i söder till Manilva och i nordväst till Gaucin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under romersk tid var badet i Hedionda (det stinkande badet) välkänt och Caesar påstås ha botat problem med sin lever i det svavelhaltiga vattnet år 61 f.Kr. Casares, som fått sitt namn efter Caesar, tilläts därför att slå egna mynt.

På elvahundratalet byggdes slottet av morerna under Almohadkalifatet. I Casares undertecknades 1361 en överenskommelse mellan Peter I av Kastilien (Peter den grymme) och den avsatte Muhamed V genom vilken den moriske kungen införlivade Casares i Nasridernas välde. Staden intogs av katolska styrkor strax efter det att Ronda fallit 1485 och styret överlämnades till Rodrigo Ponce de León, hertig i Cádiz.

Senare när Napoleon I hade intagit nästan hela Spanien var Casares tillsammans med Cádiz de enda två städer som inte kunnat intas av de franska trupperna.

Senare föddes här Blas Infante Perez de Varga, advokat, politiker och författare, ansedd som initiativtagare till nationaliströrelsen i Andalusien. Han föddes 5 juli 1885 och avrättades av Francos anhängare under spanska inbördeskriget 1936. Huset där han föddes är nu museum.

Vanlig falk och pilgrimsfalk häckar i bergen runt staden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Översättning[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia