CentOS

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
CentOS
CentOS 7.0 GNOME.png
CentOS 7 med skrivbordsmiljön Gnome.
Företag / utvecklareThe CentOS Project
OS-familjGNU/Linux
ArbetsstatusPågående
KällkodÖppen källkod
PakethanterareRPM Package Manager
UppdateringsmetodYum (PackageKit)
Standard-användargränssnittGNOME och KDE
Senaste version8 (1905)  / 15 juni 2020 [1]
LicensGNU GPL och andra
KärntypLinux
WebbplatsCentOS.org

CentOS är en fritt tillgänglig Linuxdistribution baserad på Red Hat Enterprise Linux (RHEL) och målet är att vara 100 procent kompatibel med denna. CentOS står för Community ENTerprise Operating System.

Red Hat Enterprise Linux består helt av fri programvara och öppen källkod, men sammansatt som färdig distribution (på till exempel CD eller DVD) finns den bara tillgänglig för betalande prenumeranter. Källkoden finns också tillgänglig så som programvarulicenserna (till exempel GPL) kräver och utvecklarna av CentOS använder sig av denna för att skapa en version som är så lik som möjligt, men gratis och fritt tillgänglig. Tanken är att man ska kunna installera paket och köra program menade för RHEL, men utan att behöva betala. Emellertid får användarna då heller ingen support av Red Hat.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stinson, Brian (15 juni 2020). ”[CentOS-announce Release for CentOS Linux 8 (1905) on x86_64”] (på engelska). CentOS-announce mailing list. https://lists.centos.org/pipermail/centos-announce/2020-June/035756.html. Läst 2 augusti 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]