Xubuntu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Xubuntu
Xubuntu logo and wordmark.svg
Xubuntu 13.10 English.png
Xubuntu 13.10
Företag / utvecklare Canonical Ltd./Ubuntu Foundation
OS-familj Linux
Arbetsstatus Pågående
Källkod Öppen källkod
Senaste version 13.10 (Saucy Salamander)/ 17 oktober 2013
Licens GNU GPL m. fl.
Kärntyp monolitisk
Webbplats www.xubuntu.org

Xubuntu (uttalas Zubuntu) är en variant av linuxdistributionen Ubuntu som använder sig av skrivbordsmiljön Xfce. Xubuntu är därigenom mindre systemkrävande än motsvarigheterna Ubuntu (som använder GNOME eller i nyare versioner Unity) och Kubuntu (som använder KDE). Xubuntu lämpar sig för att användas på datorer som kan anses vara för långsamma för att köra de andra Ubuntu-varianterna, för användare som uppskattar snabbheten i ett lättviktigt system, eller för användare som helt enkelt tycker att fönsterhanteraren Xfce är bättre.

De flesta applikationerna i Xubuntu är baserade på GTK+.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Xubuntu var ursprungligen tänkt att släppas i samband med Ubuntu 5.10 (Breezy Badger) men såg dagens ljus först i samband med att Ubuntu 6.06 (Dapper Drake) släpptes 1 juni 2006.

Systemkrav[redigera | redigera wikitext]

För att köra Xubuntu från en Live CD krävs 256 MB RAM, likaså för installation (Xubuntu 11.10). En alternativ installationsskiva utan grafiskt användargränssnitt finns, som bara kräver 64 MB RAM för installation. Men ifall man ska köra utan grafiskt så krävs lite vana att arbeta med kommandotolk. För installation krävs 4,4 GB ledigt utrymme på hårddisken. Efter installation kan Xubuntu köras med 256 MB RAM, men minst 512 MB är starkt rekommenderat.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Get

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]