Mandriva Linux

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mandriva Linux

Mandriva Linux (tidigare Mandrakelinux eller Mandrake Linux) är en GNU/Linux-distribution skapad av Mandriva (tidigare MandrakeSoft). Den är en av få större linuxdistributioner som riktar sig till hemanvändare snarare än företag.

Den första versionen baserades på Red Hat Linux (version 5.1) & KDE (version 1.0) och släpptes i juli 1998. Det har sedan dess allt mer gått sin egen väg och mindre och mindre av Red Hat finns kvar. Distributionen inkluderar numera ett antal originalskriva program och hjälpmedel, mest verktyg för att underlätta konfiguration och underhåll av systemet, men även en helt egen pakethanterare, URPMI, har utvecklats. Mandriva Linux (då det fortfarande hette Mandrake Linux) skapades av Gaël Duval, som också är en av grundarna av Mandrakesoft.

Mandrakelinux 10.1 Community-skrivbord med KDE som skrivbordsmiljö, körande Mandrake Kontrollcenter, Konqueror och Konsole.

Framstående funktioner[redigera | redigera wikitext]

De största skylt-funktionerna och fördelarna med Mandriva Linux är:

Multinationellt[redigera | redigera wikitext]

Mandriva Linux har stöd för över 74 olika språk.

Installation, kontroll och administration[redigera | redigera wikitext]

Mandriva Linux utnyttjar Mandrake Kontrollcenter för administration av Linux snarare än att förlita sig på texteditorer att göra jobbet med. Det finns många program som döpts till namn innehållande Drake eller Drak, som tillsammans kallas drakxtools, för att underlätta redigeringen och konfigurationen av det mesta i operativsystemet. Exempel på drake:er ("drakar") är MouseDrake som är en drake som hjälper till med installation och konfiguration av möss, DiskDrake för att formatera hårddiskpartitioner och drakconnect (tidigare känd som draknet men tvingades byta namn efter att ett företag med samma namn klagat) som hjälper till med installation och konfiguration av nätverksanslutningar. Drakarna är skrivna med hjälp av GTK+ och skriptspråket Perl, och de flesta går att köra både i textläge och i grafiskt läge. Något som ovana GNU/Linux-användare uppskattar väldigt mycket. Diskdrake har kallats det bästa installationsprogrammet som finns i GNU/Linuxvärlden, både tack vare sitt användarvänliga gränssnitt och sin möjlighet till att konfigurera mycket. Så både nybörjare och gamla rävar får sitt lystmäte.

Mjukvara[redigera | redigera wikitext]

Mandriva Linux kommer med flera tusen mjukvarupaket som exempelvis olika spel, kontorsprogram såsom ordbehandlare, kalkylprogram, presentationsprogram (OpenOffice.org och KOffice), fönsterhanterare och skrivbordsmiljöer (KDE, Gnome, IceVM), serveralternativ och Internetredskap.

Gemenskap[redigera | redigera wikitext]

Mandriva Linux har en stor skara användare och även stort utbud av mjukvara och bra möjligheter till support/hjälp via webbforum och dylikt.

Konstant utveckling[redigera | redigera wikitext]

Mandriva Linux utvecklas konstant. En utvecklingsversion av Mandriva Linux, "Cooker", finns tillgänglig för allmänheten, men rekommenderas inte användas i en produktiv miljö i och med det konstanta förändring som sker med den. När en Cooker utvecklats färdigt blir den en officiell version.

Förutom det så bidrar användare med RPM:er av de senaste versionerna av populära program, som exempelvis amaroK.

Nedladdning[redigera | redigera wikitext]

En gratisversion av Mandriva Linux kan laddas ner till 1 CD, 4 CD-skivor eller 1 DVD. DVD-versionen är kompatibel med alla typer av processorarkitektur.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]