Charlotte Corday

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Charlotte Corday, målad på hennes egen begäran av Jean-Jacques Hauer några timmar innan hon avrättades.
Charlotte Corday, målning från 1858 av Paul Baudry.

Charlotte Corday (Marie Anne Charlotte Corday d'Armont), född 27 juli 1768 i byn Saint-Saturnin-des-Ligneries i nuvarande kommunen Écorches nära Vimoutiers i Normandie, död 17 juli 1793 i Paris (avrättad), mördade Jean-Paul Marat 13 juli 1793. Hon var medlem av ett moderat parti under den franska revolutionen, den så kallade gironden.

Corday var dotter till en adelsman. Hon sattes i en klosterskola i Caen, där alla förundrade sig över hennes stora lust att läsa. Hon följde med stort intresse händelseutvecklingen under franska revolutionen. Sedan girondisterna drivits ut från Paris tog de sin tillflykt till Normandie. Där mötte några av dem Corday och de kom att påverka henne så till den grad att hon anslöt sig till dem.

Corday hade under längre tid närt ett hat mot Marat, som hon ansåg hade förrått folkets sak och endast utgjorde en blodtörstig tyrann.

En sommardag 1793 begav hon sig till Paris under förevändning att hon skulle söka upplysningar om en väninna som emigrerat. I Paris köpte hon en kniv och lyckades få till stånd ett möte med Marat under förespegling att hon hade viktig information att meddela honom. Marat befann sig i sitt badkar (han led av en ovanlig hudsjukdom som lindrades av varmt vatten), och hon dödade honom med ett knivhugg i hjärtat. Då sade hon "Dådet är utfört - monstret har dött".

Corday gjorde inget försök att fly; hon arresterades direkt och avrättades några dagar efter i giljotinen. Hon ansåg att hon hade gjort sin plikt och sade strax före avrättningen: Jag har dödat en människa för att rädda hundratusen.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Böök, Fredrik (1911). ”Charlotte Corday”. Studier och ströftåg i dikten och historien. Stockholm: Norstedt. sid. 207-256. Libris 359842 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]