Charlottendal, Gröndal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Charlottendals huvudbyggnad, 2020.

Charlottendal är ett gammalt torp och sedermera sommarnöje från 1780-talet vid Gröndalsvägen 9-11 i stadsdelen Gröndal i Stockholm. Här finns idag några byggnader som är blåmärkta av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att de bedöms ha "synnerligen höga kulturhistoriska värden".[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Olle Engkvist på Charlottendal 1957.

Charlottendal var en av flera mindre gårdar och torp som 1779 avsöndrades från Hägerstens gård och omvandlades till små herrgårdsliknande sommarnöjen. Bland dem fanns även Lövholmen, Nynäs, Blommensberg, Stora Fågelsången och Ekensberg. Fastigheten är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm.

Gårdarna Charlottendal och Stora Fågelsången ligger fortfarande kvar på sin ursprungliga plats.[2]

Torpet "Charlottendal" hette under Hägerstens gårds tid "Ludikulla" och var tidvis en krog. Det köptes på 1780-talet av kryddkramhandlare Anders Keysner och fick namnet Charlottendal efter hans maka. Den timrade huvudbyggnad med brutet tak, som han lät uppföra, finns fortfarande kvar vid infarten till Gröndal från Liljeholmen.

På 1940-talet förföll gården men förvärvades i slutet av 1940-talet av byggmästaren Olle Engkvist som lät rusta upp Charlottendal efter ritningar av arkitekterna Backström & Reinius. Sedan hade familjen sin hemvist i gården under några år.[3] I trädgården placerade Engkvist skulpturer av Stig Blomberg och Carl Milles, bland annat en kopia av Milles Två vildsvin. De Två vildsvinen såldes 2019 av Olle Engkvist stiftelse på Bukowskis auktion för 4,2 miljoner SEK.

Olle Engkvist hade inte långt att gå till sina byggplatser på Gröndal som var de omtalade Terrasshusen och Stjärnhusen, även de ritade av Backström & Reinius. 2020 såldes Charlottendal till några Gröndalsbor och några från Södermalm.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]