Opel Omega

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Chevrolet Omega)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Opel Omega A
Opel Omega B2, sista versionen efter ansiktslyft 1999

Opel Omega var en stor bilmodell från Opel. Modellen ersatte Opel Rekord och började säljas 1986. Bilen fanns i två generationer. Den andra generationen kom 1994 och slutade tillverkas 2003. Till utseendet var Omega en utveckling av den sista Opel Rekord, men med betydligt rundare former vilket resulterade i god aerodynamik. Bilen utsågs till Årets bil 1987. Det fanns en mängd olika motorer i bilen, allt från 1,7-liters diesel till 3,6-liters rak sexa med dubbel turbo. Omega A hette Vauxhall Carlton i Storbritannien medan efterträdaren Omega B behöll Omeganamnet i öriket.

1990 kom en facelift på Omega A med lite förändrade lyktor och en annan front.

1991 kom det en prestandabil av Omega A, den så kallade Lotus Omega (Carlton i Storbritannien) som utvecklats i samarbete med Lotus Cars. Den hade en stor rak sexa från Opel på 3,6l och dubbelturbo på 377 hk. Originalmotorn kom från Omega 3000. Denna bil accelererade från 0 till 100 km/h på 5,2 s, 0-200 på mindre än 17 s och hade en toppfart på runt 282 km/h. Lotus Omega var välutrustad med Connollyskinn. Lotus Omega/Carlton tillverkades i 950 exemplar,plus en ytterligare tillverkad av en sex månader gammal omega/carlton, denna bil användes som Lotus pressbil. den fick nummer 0000G, G för Storbritannien. vilket gjorde den till en av världens snabbaste serietillverkade sedan-bilar fram tills för ca. 5-7 år sedan.

Det kom även en variant som hette Omega EVO 500. Den tillverkades för den tyska banracingserien DTM. Denna bil var Irmscher ansvarig för ,tillverkningsmässigt. Den hade olika prestanda beroende på årsmodell. Endast omkring 320 exemplar tillverkades krav för att den skulle få tävlas med.

1994 kom Omega B som hade ett helt nytt utseende och nya motorer. Omega B var precis som sin föregångare bakhjulsdriven. 1999 kom den sista faceliften på Omegan. Den största utseendemässiga skillnaden var en ny kylargrill som var integrerad med motorhuven. Interiören var också omdesignad.

Opel Omega slutade tillverkas 2003 och fick ingen omedelbar ersättare. Opel Vectra hade då nyligen kommit i en ny generation som var större än den tidigare och kunde erbjuda lika bra utrymmen som Vectra. Den Vectra-baserade Signum ersatte Omega som Opels lyxigaste bil. 2009 kom Opel Insignia, egentligen ersättare till Opel Vectra men i storlek med Omega. Både Vectra, Signum och Insignia är framhjulsdrivna, och Omega var därför den sista Opeln med bakhjulsdrift - ca 25 år efter att den första framhjulsdrivna Opeln presenterats (Opel Kadett D).