Christina Högman

Från Wikipedia
Christina Högman
FödelsenamnAnna Christina Högman
Födelsedatum18 februari 1956 (68 år)
Genreopera
Rollsopran
År som aktiv1985–idag

Anna Christina Högman, född 18 februari 1956, är en svensk opera- och konsertsångare (sopran).

Högman är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Hon debuterade 1985 i Pergolesis Il maestro di musica, på Drottningholmsteatern. Hon har framträtt på många olika scener och i många olika sammanhang; oratorier, opera, romanser och kammarmusik. Efter ett flerårigt engagemang vid Staatsoper i Hamburg har hon gästat scener som Theater Basel, Tiroler Landesteater i Innsbruck, Opéra du Rhin i Strasbourg, Opéra National i Montpellier med flera. Hemma i Sverige har hon kunnat ses i operasammanhang på Drottningholmsteatern och Kungliga Operan i Stockholm, men framför allt på Folkoperan, där hon under de senaste två decennierna har framträtt i ett flertal stora roller.

Bland operarollerna kan nämnas Elisabetta i Don Carlos, Donna Elvira i Don Giovanni, Grevinnan Almaviva i Figaros Bröllop och Despina i Così fan tutte, Wellgunde i Rhenguldet och Sivan i Jeppe av Sven-David Sandström. Hon gjorde titelrollen i Marie Antoinette av Daniel Börtz vid uruppförandet på Folkoperan 1998.

Högman har medverkat vid ett antal skivinspelningar för bolag som exempelvis BIS Records, Harmonia Mundi och Deutsche Grammophon.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2004 Dollys Beauty Shop
Thomas Lindahl och Maria Sundqvist
Judit Benedek Folkoperan/
Sörmlands Musik & Teater[1]
2010 Fru Nordström Sommarnattens leende
Stephen Sondheim och Hugh Wheeler
Tobias Theorell Stockholms stadsteater

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]