Christina Högman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Christina Högman
FödelsenamnAnna Christina Högman
Födelsedatum18 februari 1956 (65 år)
Genreopera
Rollsopran
År som aktiv1985–idag

Anna Christina Högman, född 18 februari 1956, är en svensk opera- och konsertsångare (sopran).

Högman är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Hon debuterade 1985 i Pergolesis Il maestro di musica, på Drottningholmsteatern. Hon har framträtt på många olika scener och i många olika sammanhang; oratorier, opera, romanser och kammarmusik. Efter ett flerårigt engagemang vid Staatsoper i Hamburg har hon gästat scener som Theater Basel, Tiroler Landesteater i Innsbruck, Opéra du Rhin i Strasbourg, Opéra National i Montpellier med flera. Hemma i Sverige har hon kunnat ses i operasammanhang på Drottningholmsteatern och Kungliga Operan i Stockholm, men framför allt på Folkoperan, där hon under de senaste två decennierna har framträtt i ett flertal stora roller.

Bland operarollerna kan nämnas Elisabetta i Don Carlos, Donna Elvira i Don Giovanni, Grevinnan Almaviva i Figaros Bröllop och Despina i Così fan tutte, Wellgunde i Rhenguldet och Sivan i Jeppe av Sven-David Sandström. Hon gjorde titelrollen i Marie Antoinette av Daniel Börtz vid uruppförandet på Folkoperan 1998.

Högman har medverkat vid ett antal skivinspelningar för bolag som exempelvis BIS Records, Harmonia Mundi och Deutsche Grammophon.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2004 Dollys Beauty Shop
Thomas Lindahl och Maria Sundqvist
Judit Benedek Folkoperan/
Sörmlands Musik & Teater[1]
2010 Fru Nordström Sommarnattens leende
Stephen Sondheim och Hugh Wheeler
Tobias Theorell Stockholms stadsteater

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Dollys Beauty Shop (för barn)”. Folkoperan. https://www.folkoperan.se/pa-scen/arkiv/aldre-forestallningar. Läst 15 december 2019.