Folkoperan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Folkoperan AB
Folkoperans entré 2014.
Folkoperans entré 2014.
Org.nr556193-5312
HuvudkontorStockholm, Sverige Sverige
NyckelpersonerEva Schöld (styrelseordf.)
Monica Fredriksson (vd)
BranschOpera
Historia
Grundat1976
GrundareClaes Fellbom, Kerstin Nerbe och Krister Fagerström
Ekonomi
Tillgångar 23,3 miljoner kronor
Struktur
ÄgareStiftelsen Folkoperan
Övrigt
SloganFolkoperan - vi tänder nya tankar genom orädd opera
WebbplatsFolkoperan.se

Folkoperan är ett operahus i Sverige som grundades 1976 av Claes Fellbom, Kerstin Nerbe och Krister Fagerström. Fram till 1993 verkade Folkoperan som en fri musikteatergrupp, för att sedan dess arbeta under benämningen institutionsteater. Folkoperan är organiserad som ett aktiebolag. Stiftelsen Folkoperan är ensam aktieägare i Folkoperan Aktiebolag och fungerar dessutom som ett ekonomiskt råd.

Folkoperan spelar nära publiken i en liten salong utan ett orkesterdike mellan publiken och scenen. Målet är att ständigt förnya operakonsten, sätta skådespelet i centrum och att kommunicera med publiken. Man spelar framförallt de stora klassiska verken, men satsar även på nyskrivna operor och opera för barn. Folkoperan vill skapa opera som är begriplig. Därför sjunger man alltid på svenska. Folkoperan är en arbetsplats för frilansande sångare och musiker.

Folkoperan huserar sedan 1984 i den ombyggda biografen Ricardo (tidigare Rio och Garbio) på Hornsgatan 72 i Stockholm, som invigdes 1928. Huset ritades av arkitektfirman Höög & Morssing i elegant 1920-talsklassicism och uppfördes av biografägaren och byggmästaren John A. Bergendahl på platsen för den tidigare Maria saluhall. Då var det en av Stockholms största biografer med 1 002 sittplatser. Salongen består idag av parkett och balkong och rymmer 589 platser. Mellan 1980 och 1984 höll Folkoperan till i lokaler på Roslagsgatan 14.

Operahusets ledning utgörs av verkställande direktör Monica Fredriksson, konstnärlig chef Tobias Theorell och musikalisk ledare/chefsdirigent Marit Strindlund.

Produktioner (kompositör inom parentes) och regissör[redigera | redigera wikitext]

2010-talet[redigera | redigera wikitext]

2000-talet[redigera | redigera wikitext]

1990-talet[redigera | redigera wikitext]

1980-talet[redigera | redigera wikitext]

1970-talet[redigera | redigera wikitext]

Claes Fellbom

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]