Christoph Andersson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Christoph Elmer Gerhard Herrman Andersson, född 7 juli 1956 i Linköping, är en svensk journalist. Han gör program för Sveriges Radios dokumentärredaktion med svensk-tyska teman och undervisar i journalistik på Södertörns högskola.

Christoph Andersson har bevakat Tyskland i flera år – bland annat olika saker kring Stasi och DDR tillsammans med Bo G. Andersson, och de skrev det i sin bok Die Akte Bofors samt visade det i dokumentären Den stora krutbluffen som visades i Sveriges Television, samt det tyska partiet NPD – och har gjort flera dokumentärer bland annat om högerextremism för Sveriges Radio P1:s räkning. År 1993 tilldelades han tillsammans med Birgit AnderssonNy Teknik var sitt Lars Johan Hierta-stipendium på 25 000 kr av Publicistklubbens Hiertanämnd. Christoph Andersson tilldelades priset för att studera offentlighetsprincipen utanför Sverige. År 2008 mottag han 30 000 kronor i vidareutbildningsstipendium från Journalistförbundet för att läsa olika kurser vid universitet och högskola.[1] Han belönades 2009 med Ikarospriset, i klassen bästa fördjupande samhällsprogram i radio. Detta pris delas ut av Public Service-klubben vid Sveriges Radio.

På senare år har Andersson medverkat som skribent på Dagens Nyheters kultursidor, där han har skrivit om nynazism och främlingsfientlighet samt starkt kritiserat nätencyklopedin Metapedia. I Sverige har han bevakat bland annat Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Han medverkade på Journalistförbundets yttrandefrihetstribunal på pressfrihetens dag 2007. Han har även gjort dokumentären Scoopet som försvann, som handlar om svensk export av kärnvapenteknologi och reportern Cats Falcks mystiska död, för Sveriges Radio (SR), som var SR:s bidrag till 2005 års Prix Italia-tävling i Milano. I TCO-tidningen har han skrivit om Säkerhetspolisens övervakning av fackligt aktiva. Andersson har släktingar som levde i det forna DDR. Han har varit sekreterare i Yrkesetiska nämnden (Yen). Christoph Andersson har ett företag, Europa Reporter Christoph Andersson AB.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nytt om folk” (på svenska). Journalisten. 12 juni 2008. http://www.journalisten.se/folk/16280/christoph-andersson. Läst 27 juli 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]