Hoppa till innehållet

Cinemafrica

Från Wikipedia

CinemAfrica är en ideell förening som arbetar med att sprida afrikansk film i Sverige. Föreningen har sitt kontor i Stockholm och har funnits sedan 1996.

CinemAfrica arbetar för att öka utbudet av afrikansk film på biografer, festivaler, tv, samt för ökad distribution på dvd. Genom sin skolfilmsverksamhet lånar de ut filmer med anknytning till Afrika till skolor i Sverige. Med filmens hjälp vill föreningen uppdatera bilden av Afrika och komplettera det svenska kulturutbudet med afrikanska bilder och röster.

CinemAfrica Filmfestival

[redigera | redigera wikitext]

Varje år arrangerar CinemAfrica Nordens största afrikanska filmfestival, med namnet CinemAfrica Filmfestival. Festivalen arrangerades för första gången 1998 och ägde i början rum vartannat år. Afrikanska filmer visas på biografer runt om i Stockholm under sex dagar i februari eller mars.[1] Till festivalen kommer varje år aktuella och framstående filmskapare och debattörer för att medverka i seminarier och samtal kring de filmer som visas. Det är både spelfilmer såväl som dokumentärfilmer och kortfilmer som visas och varje år har festivalen ett särskilt tema. 2009 var temat diaspora[2] och 2012 var temat revolution.[3]

CinemAfricas filmpris har delats ut sedan 2008. Priset består av en prissumma till filmens regissör samt att vinnarfilmen får distribution på svenska biografer via Folkets Bio. Vinnarfilmen får även DVD-distribution och kommer ut till skolor och bibliotek.

Vinnare av CinemAfricas filmpris

[redigera | redigera wikitext]
År Film Originaltitel Regissör Land
2008 Regn över Conakry Il va pleuvoir sur Conakry Cheick Fantamady Camara Guinea Guinea
2009 Teza Haile Gerima Etiopien Etiopien
2010 Atleten Atletu Rasselas Lakews och David Frankel Etiopien Etiopien
2011 En man som skriker Un homme qui crie Mahamat-Saleh Haroun Tchad Tchad
2012 Omar dödade mig Omar m'a tuer Roschdy Zem Marocko Marocko
2013 Idag Tey Alain Gomis Senegal Senegal
2014 Under the Starry Sky Des étoiles Dyana Gaye Senegal Senegal
2016 Let Them Come Maintenant ils peuvent venir Salem Brahimi Algeriet Algeriet
2017 Kati Kati Mbithi Masya Kenya Kenya
2018 I Am Not a Witch[4] Rungano Nyoni Zambia Zambia

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]