Claes Virdeborn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Claes Virdeborn
Född22 maj 1959 (63 år)
Aneboda församling,
Småland
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragTandläkare, manusförfattare och musiker

Claes Johan Virdeborn, född 22 maj 1959 i Aneboda församling i Kronobergs län[1], är en svensk tandläkare, manusförfattare och musiker.

Claes Virdeborn växte upp i Värnamo,[2][3] där fadern Rune Virdeborn 1960 startade egen tandläkarpraktik.[4] Virdeborn utbildade sig till tandläkare 1980–1984. Han är specialist i parodontologi och tjänstgör som övertandläkare och universitetsadjunkt på Tandvårdshögskolan i Malmö (odontologiska fakulteten vid Malmö högskola). Han har tidigare bland annat tjänstgjort som projektledare vid Karolinska Institutet och som chef för specialisttandvården i Landstinget Kronoberg. Han har skrivit boken Hälsofrämjande tandvård (2013) tillsammans med Karin Sjögren.

Under studietiden var han verksam inom Lundaspexarna och Lundakarnevalen. Engagemanget i studentlivet fortsatte efter studierna och 1990 var han general för Lundakarnevalen. Virdeborn har varvat sitt arbete som tandläkare med flera scenproduktioner, bland annat tillsammans med Hipp Hipp!-duon Johan Wester och Anders Jansson då trion hade namnet Vulkteatern. De tre skrev också manus till SVT-succén Snacka om nyheter. Claes Virdeborns näsa finns att betrakta i avgjuten form (nr 46) på Nasoteket i AF-borgen (Café Athen) i Lund.

Virdeborn gav 2006 ut albumet Sanningar. Mest spelade låten från albumet är "Brev från äldrevården". Han har bland annat uppträtt på Visfestivalen i Västervik och satt upp föreställningen Sanningar från scenAkademiska Föreningen i Lund, Nöjesteatern i Malmö och Spaghettioperan Regina i Stockholm. 2012 kom senaste albumet "Olinjerat". Virdeborn uppträder på festivaler, kongresser med mera med material från skivorna i en musikalisk stand-up.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).
  2. ^ Sveriges befolkning 1970, CD-ROM, Version 1.04, Sveriges Släktforskarförbund (2002).
  3. ^ Sveriges befolkning 1980, CD-ROM, Version 1.02, Sveriges Släktforskarförbund (2004).
  4. ^ VIRDEBORN, E RUNE G, tandläkare, Värnamo i Vem är Vem? / Götaland utom Skåne, Halland, Blekinge 1965 / s 1138.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]