Johan Wester

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Johan Wester
Johan Wester under Lunds humorfestival 2013.
Johan Wester under Lunds humorfestival 2013.
FödelsenamnJohan Anders Hugo Wester
Född19 december 1967 (55 år)
Allhelgonaförsamlingen, Lund, Malmöhus län, Skåne
År som aktiv1990-
Betydande roller• Kaj-Åke ”Kajan” Hansson
• Itzhak Skenström
• Fredrik ”Zunken” Sundqvist
• Göran Jonsered
• Robert Flycht
i ”Hipp Hipp!Programledare i
Vem vet mest
IMDb

Johan Anders Hugo Wester, född 19 december 1967 i Lund, är en svensk komiker, filmproducent och entreprenör, känd bland annat som parhäst med Anders Jansson, framförallt från SVT-programmet Hipp Hipp!. Driver även filmbolaget Anagram Produktion och utvecklingsbolaget Skånemotor i Lund.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Johan Wester och Anders Jansson samarbetade redan under högstadiet och skrev och uppförde sketcher och revyer. Sedermera fortsatte duon att skriva och framföra lundaspex, bland annat Peter den Store och Montezuma. Liksom flera andra lundaspexare har Johan Wester bott på Thomanders studenthem.

Efter studietiden fick Wester och Jansson uppdraget att stå för manus till tv-serien Snacka om nyheter. År 2002 tilldelades de båda Silverrosen i Montreux och 2004 utsågs de till Årets skåning. Johan Wester har under sin karriär bland annat deltagit och stått för regin till två säsonger av Hipp Hipp!, sommarpratat i P1:s Sommar, turnerat med föreställningen Hipp Hipp! [paw rihk-titt] samt stått bakom och medverkat i Itzhaks julevangelium. 2008-02-22 hade Morgan Pålsson – världsreporter premiär på de svenska biograferna.[1]

Johan Wester och Anne Lundberg kom 2006–07 tvåa i frågesportsprogrammet På spåret. Följande år vann de programmet genom att i finalen besegra Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren och Cecilia Hagen. Även 2008–09 kammade Wester hem segern, denna gång i par med Lisa Syrén. Finalmotståndare var Jessika Gedin och Hans Rosenfeldt, vilka besegrades med siffrorna 41–27 i vad programledare Ingvar Oldsberg beskrev som "det svåraste programmet i historien".[2] Han var en av de hemliga gästerna vid Orphei Drängars Caprice 2009.

Våren 2010 ledde Johan Wester underhållningsprogrammet "Jakten på Julia" i SVT 1 och sedermera hade han en roll i musikalen SpamalotNöjesteatern i Malmö.

Han var konferencier under avslutningsceremonin på 22:a världsjamboreen.

Johan Wester och Anders Jansson producerade och medverkade i humorshowen Köp Mjölk. Skriv Bok., som spelades i Lund under våren 2012. Showen var en betraktelse om det tudelade livet där både vardagen (Köp Mjölk) och framtidsvisionerna (Skriv Bok) skall samsas och få livsutrymme. Föreställningen fick goda recensioner.[3][4][5]

Wester finns avgjuten som näsa nr 54 i Akademiska Föreningens Nasotek.

Produktioner[redigera | redigera wikitext]

TV-medverkan (urval)[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1996 En överdos kaffe
1998 Denna penna bensin
2010 Kung Artur Spamalot
Eric Idle och John Du Prez
Anders Albien Nöjesteatern[7]
2012 Köp Mjölk. Skriv Bok.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]