Clara Lowden

Från Wikipedia

Clara Miriam Lowden, född 8 april 1986 i Stockholm, är en svensk journalist, radioproducent, reporter och ljudkonstnär.

Lowden har studerat radioproduktion vid Stockholms dramatiska högskola samt journalistik vid Jakobsbergs Folkhögskola.

Lowden har arbetat som producent för radioprogrammet Kropp & Själ i P1 mellan 2015 och 2021 samt producerat eller varit reporter för programmen Stil, Känsligt läge, Medierna och Oförnuft och känsla i P1, Felicia i P2, Nagelsalongen i P3 och P3 dokumentär. Under perioden 2011-2012 arbetade hon som nyhetsreporter för Sveriges Radio P4. Lowden har sedan 2020 främst arbetat som grävande journalist, bl.a för Kaliber i P1, med fokus på mäns våld mot kvinnor och sexuella övergrepp mot barn.

Som ljudkonstnär har Lowden varit verksam vid Elektronmusikstudion i Stockholm sedan 2014.[1] Hon har bland annat ställt ut ljudkonstverk på Norrköpings museum,[2] och medverkat i SVT.

År 2020 tilldelades hon Stora radiopriset, Guldörat,[3] i kategorin Årets avslöjande för programserien "De dolda sexövergreppen" i Kaliber i P1 tillsammans med Stina Näslund. Programserien nominerades även till Prix Europa 2021[4] Hon var även nominerad till Röda Korsets journalistpris 2019[5] för programmet "En generation utan föräldrar" med Kropp & Själ i P1.

Lowden är syster till författaren Martina Lowden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]