Stockholms dramatiska högskola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stockholms dramatiska högskola (StDH) är en enhet inom Stockholms konstnärliga högskola, vilken bedriver utbildning inom film, radio, TV och scenkonst. Den var före 2014 en självständig statlig högskola med samma namn. På högskolan studerar cirka 300 studenter. Personalen består av cirka 120 personer varav 13 professorer och tre doktorander. Högskolan finns på Valhallavägen 189 och 193 i Stockholm.

Kandidatutbildningar[redigera | redigera wikitext]

För närvarande erbjuds 22 treåriga kandidatutbildningar(180 hp) inom film, radio, tv och scenkonst. För att söka någon av utbildningarna behövs grundläggande behörighet för högskolestudier. Ansökan till utbildningarna sker med arbetsprover av olika slag. Till Skådespeleri och Mimskådespeleri ansöker man med praktiska prov.

Antagning sker vartannat år. Antal sökande varierar från 4 till 140 per utbildningsplats.

Övrig utbildning[redigera | redigera wikitext]

Stockholms dramatiska högskola har även fristående kurser och utbildning på avancerad nivå (magister och master). Sedan juni 2016 har skolan tillstånd att utfärda examensbevis på forskarnivå.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stockholms dramatiska högskola bildades som en självständig statlig högskola den 1 januari 2011 genom en sammanslagning av Teaterhögskolan i Stockholm och Dramatiska institutet. Den 1 januari 2014 bildades Stockholms konstnärliga högskola genom en sammanslagning av Stockholms dramatiska högskola, Dans- och cirkushögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Stockholms dramatiska högskola ingår i den nya högskolan som en separat enhet för grundutbildning inom film, radio, TV och teater och har behållit sitt tidigare namn.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]